Afganistan'da Taliban yönetimi tarafından yapılan açıklamaya göre, kadınların üniversite eğitimi almasını yasaklandı.

Taliban, kadınların üniversiteye gitmesini yasakladı
Fotoğraf: AA

Afganistan'da Taliban rejimi, uyguladığı kararlarla Afgan kadınların hayatlarını kısıtlamaya devam ediyor. Taliban yönetimi, ikinci bir duyuruya kadar üniversitelerde kadın öğrencilerin eğitimine ara verilmesini istedi.

Taliban Geçici Hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı Sözcüsü Hafız Ziya Haşimi'nin AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre, ülkedeki tüm kamu ve özel üniversitelere genç kadınların eğitimiyle ilgili talimat gönderildi.

Talimatta, Bakanlar Kurulu kararı ile kadın öğrencilerin üniversitelerdeki eğitimlerinin ikinci bir duyuruya kadar askıya alındığı bildirildi.

Taliban daha önce kadınlara şehir dışına tek başına seyahat yasağı getirmiş, kamunun büyük bir bölümünde kadınların çalışmalarını da engellemişti.

Geçen yıl 15 Ağustos'ta Afganistan yönetimine gelen Taliban, ilkokul ve üniversitelerde kız öğrencilerin eğitim almasına izin vermişti. Taliban, üniversitelerde genç kadın ve erkeklerin ders günlerini ayırmıştı. Kadınlar kendi günlerinde eğitimlerine devam edebiliyordu.

Kızların orta ve lise kademelerindeki eğitimlerine devam etmesine ise izin verilmemişti. Taliban yetkilileri kız okullarının "İslami çerçevede" yeniden düzenlenip yakın zamanda açılacağını duyurmasına rağmen okullar açılmamıştı.