Taliban, Ankara’nın “Kabil Havalanı’nın güvenliğini biz sağlayalım” önerisini reddetti. Reuters’e konuşan bir Taliban sözcüsü, ABD ile geçen yıl varılan anlaşma uyarınca, Türkiye’nin de askerlerini çekmesi gerektiğini söyledi.

Taliban, Türkiye’nin önerisini reddetti: Askerlerinizi çekin

Afganistan’da faaliyet gösteren Taliban, AKP iktidarının “Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlama” önerisini geri çevirdi.

Bir Taliban Sözcüsü, ABD'yle geçen yıl varılan asker çekme anlaşması çerçevesinde, Türkiye'nin de askerlerini çekmesi gerektiğini söyledi ve böylece Ankara'nın ABD'nin öncülüğündeki NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Kabil Havaalanı'nın güvenliğini sağlama önerisini kabul etmedi.

Reuters'ın haberine göre, telefon mesajı aracılığıyla Türkiye’nin önerisi sorulan Taliban'ın Doha'daki sözcüsü Suheyl Shaheen, Türk askerlerinin çekilmesi gerektiğini belirtti.

Shaheen, “Türkiye son 20 yılda NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu nedenle ABD'yle 29 Şubat 2020'de imzaladığımız anlaşma uyarınca çekilmeliler” ifadelerini kullandı.

Sözcü ayrıca, “Diğer taraftan Türkiye büyük bir İslam ülkesi. Afganistan'ın tarihi bağları var. Gelecekte yeni bir İslami hükümet kurulduğunda onlarla yakın ve iyi ilişkiler içinde olmayı umuyoruz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK’nin ‘siyasi, mali ve lojistik destek’ karşılığında Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda güvenliği saylayabileceğini söylemişti. Akar, bu konuda ABD’li yetkililerle görüştüklerini de aktarmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuyla ilgili olarak ABD ve NATO ile görüşüldüğünü doğrulamış, “Türkiye'nin önerisi, NATO çatısı altında olmasa bile, NATO ve önemli ülkelerin desteğiyle bazı ülkeler bu sorumluluğu üstlenebilir” ifadelerini kullanmış.

ABD, Şubat 2020'de Katar’ın başkenti Doha’da Taliban ile anlaşma yapmış ve 1 Mayıs’ta Afganistan’daki askerlerinin tamamını çekeceğini taahhüt etmişti.

20 Ocak 2021'de ABD Başkanlığı koltuğuna oturan Joe Biden, 1 Mayıs'ta tamamen çekilmenin mümkün olmadığını açıklamış, daha sonra da 11 Eylül'ün yıl dönümüne kadar ülkedeki tüm ABD askerlerinin çekilmesi talimatını vermişti.