Taliban yönetimi, Afganistan'da VOA ve BBC'nin haber programlarının yayınlanmasını yasakladı.

Taliban, VOA ve BBC’nin TV programlarını yasakladı

Taliban, Afganistan’daki özel televizyon kanallarının Amerika’nın Sesi (Voice of America-VOA) ve İngiliz devlet yayın kurumu BBC’nin haber programlarını yayınlamasını yasakladı.

Amerikan yayın kuruluşu Voice of America’nın (VOA) Genel Müdür Vekili Yolanda Lopez, ‘‘Taliban'dan bu tedirgin edici ve talihsiz kararı yeniden gözden geçirmesini istiyoruz. Taliban'ın yürürlüğe koymak istediği içerik kısıtlamaları Afgan halkının hakettiği ifade özgürlüğüne aykırı’’ dedi.

VOA Türkçe'deki habere göre Amerikan yayın kuruluşu, Afgan ortakları TOLO news ve Shamshad TV için haftanın beş günü hazırladığı yarım saatlik haber bültenlerini Afganistan'da konuşulan iki ana dil olan Peştuca ve Darice yayınlıyor.

Lopez, ‘‘Taliban'ın ülkedeki televizyon ortaklarımıza karşı kısıtlama talimatları nedeniyle hayalkırıklığına uğramış ve üzülmüş olsak da Amerika'nın Sesi’nin Afgan halkına doğru haber sağlama konusundaki bağlılığı www.pashtovoa.com, www.darivoa.com internet isteleri ve sosyal medya aracılığıyla devam edecek’’ dedi.

BBC Dünya Servisi Dil Bölümleri Yöneticisi Tarık Kafala da Taliban'a haber bültenlerine uygulanan yasağı derhal kaldırması çağrısında bulundu.

Kafala, bunun Afganistan’da belirsizlik ve karışıklık yaşanan bir dönemde endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti.

Açıklamada, Afganistan'da Farsça, Peştuca ve Özbekçe dil servislerinin televizyon programlarını her hafta izleyen yaklaşık 6 milyondan fazla kişinin yasaktan etkileneceğini belirtildi.

Taliban Enformasyon Bakanlığı konuyla ilgili sorulara henüz yanıt vermedi.