Tam kapanma da destek de yok

BERKAY SAĞOL

İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı 29 Nisan Perşembe gününden 17 Mayıs Pazartesi gününe kadar uygulanacak tam kapanma kararını değerlendirdi. Dr. Çamlı fabrikaların, hatta inşaat sektörünün bile çalışmaya devam ettiği bir noktada tam kapanmadan söz edilemeyeceğini belirtti. Dr. Çamlı “Sürecin başından beri artan vakalarla ilgili bilim insanları sürekli uyarıda bulundu. Kapanmada mutlaka sosyal ve ekonomik destek paketlerinin olması gerektiği söylendi.

Kapanma var ama herhangi bir destek yok. Bu ülkede günlük çalışan insan sayısı çok fazla. İnsanlar açlık ve hastalık arasında kalıyor. İş yerleri ve fabrikalarda çarkların durmasını istemiştik ama bunlar devam ediyor. Bizim önerdiğimiz kolektif korunmayı içerek bir kapanma değil. Ekonomik kaygılar hâlâ toplum sağlığının önüne geçiyor” dedi.


Kararın toplum sağlığını önceleyen değil, ekonomik olduğunu vurgulayan Dr. Çamlı “Turizm sezonuna hazırlanmak için alınan bir karar. Üç haftalık süreçte vaka sayıları biraz azalacaktır ama turizm hemen açılacak mı yoksa yeniden tartışılma olacak mı? Hızlı aşılama için zaman kazanmamız açısından kapanma önemli ama bizim elimizde aşı yok. Hızlı aşılamanın koşulları şu an görünmüyor. Eve hapsetmek de çok mantıklı değil. Ev içi bulaş çok ciddi bir risk. Fabrikalarda, işyerlerinde uygun olmayan koşullarda üretim devam ediyor ve bu insanlar bulaşı taşıyacak. Bu bizim önerdiğimiz şekilde bir kapanma değil” diye konuştu.

İzmir’deki hastanelerin dolu olduğunu belirten Dr. Çamlı “İzmir’de son bir haftada vaka sayısı yüzde 10 arttı. Vakalar azalmadı, vaka artış hızı azaldı. Ne kadar az test yapılırsa, o kadar az vaka ortaya çıkar. Hastaneler tamamen dolu durumda. Birçok hastanede yeni pandemi servisleri ve yoğun bakımları açılıyor. Örneğin Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yeni düzenlemeler yapılıyor. İki ayda yaklaşık 10 bin yurttaş hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı ise sürekli artıyor. Sağlık sistemi bu artışları artık karşılayamayacak duruma gelecek” ifadelerini kullandı.