İktidar, koronavirüs salgını karşısında sağlık meslek örgütlerinin en az 14 günlük tam kapanma çağrısına yine uymadı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ‘kısıtlamaları’ değerlendiren sağlık meslek örgütlerinin temsilcileri, “Tam kapanma olmadan bulaş zincirinin kırılması mümkün değil” dedi.

Tam kapanma olmadan bulaş zinciri kırılmaz

İsmail ARI

CovId-19 salgını nedeniyle vaka sayıları hızla tırmanıp her geçen gün hayatını kaybeden yurttaşların sayısı artarken İçişleri Bakanlığı, kabine toplantısının ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni ‘kısıtlama’lara ilişkin 81 ilin valiliğine bir genelge gönderdi. Genelgeyle “Yeni bir karar alınıncaya kadar hafta içi 21.00-05.00 arası, hafta sonu cuma 21.00’den pazartesi 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı” ifade edildi.

Sağlık meslek örgütleri ve belediye başkanlarının uzun zamandır en az 14 günlük tam kapanma çağrısı yapmasına rağmen bu yönde bir adım atılmaması da tepkilere neden oldu. Eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman, yeni “kısıtlamaları” BirGün’e değerlendirdi. Adıyaman, “Ülke genelinde en az 14 gün ve mümkünse 29 gün tam kapanma şart” dedi.

TEDBİRLER ÜÇ HAFTA ÖNCE ALINMALIYDI

“Bu tedbirler de en az üç hafta önce almalıydı” diyen Adıyaman, “Türkiye de tam kapanma olamadan bu bulaş zincirinin kırılması mümkün değil. Sağlık Bakanlığı’nı da yine şeffaflığa davet ediyoruz. Çünkü hala verilen doğru olmadığını ve gerçeği yansıtmadığını biliyoruz. Ayrıca, özel hastanelerin ücret alması engellenmeli. Hatta özel hastaneler Sağlık Bakanlığı’nın kontrolüne geçmeli ve hastalar Bakanlık eliyle tedavi edilmeli. Salgının kontrol altına alınabilmesi için tam kapanmayla birlikte filyasyon ekiplerinin koşulları iyileştirilmeli ve sayıları da artırılmalı” ifadelerini kullandı.

SALGINDA BÜYÜK FIRTINA GELDİ

“Salgında hep uyarısında bulunduğumuz büyük fırtına geldi” ifadelerini kullanan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Pınar İçel ise şunları söyledi:

“Şu anda kamu hastanelerinde yoğun bakım yatakları dolmuş durumda. Acil serviste tedavi için sıra bekleyen vatandaşlar var. Bu kişilerin tedavi olabilmesi için ya bir hastanın iyileşmesi veya hayatını kaybetmesi gerekiyor. Kamu hastanelerinin yataklı servisleri kapatılmış ve tamamen Covid-19 servisine dönüştürülmüş durumda, bu bile yeterli olmuyor, hastanelerin tüm alanlarına yataklar eklenerek servisler büyütülmeye çalışılıyor. Yemekhane gibi alanlar yoğun bakım servislerine dönüştürülüyor. Buna rağmen salgının hızına yetişmek mümkün olmuyor.

İNSANIN AKLIYLA ALAY ETMEKTİR

Toplumsal alanda önlemler alınmadan, insanların en az iki hafta evlerinde kalabilecekleri şartlar sağlanmadan salgının önünü alabilmek de sağlık sistemini rahatlatmak da mümkün değil. İnsanlara sabah 5’te evinden çık, toplu taşımayla işe git, akşam 8’de eve döndüğünde de evde kal demek insan aklıyla alay etmektir. Acilen özel hastaneler kamulaştırılmalı, en az 14 gün herkesin evde kalabileceği koşullar sağlanmalı ve Covid-19 meslek hastalığı kabul edilmeli.”

EN ETKİLİ YÖNTEM TAM KAPANMA

“Enfeksiyonun azaltılması için en etkili yöntem tam kapanmadır” diyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Serap Şimşek Yavuz ise “Kararlar umarım yeterli olur. Tam kapanma toplumun her kesiminin uzlaşıyla olacak bir şey. Salgının ekonomik boyutu da var ve insanların ekonomik kaygıları var. Bu konuda da bir uzlaşıya varılamadı. Ben Bilim Kurulu sözcüsü değilim o nedenle kendi görüşlerimi paylaşıyorum ve en azından hafta sonları uygulanacak yasaklara seviniyorum. Uygulayabilen mümkün olduğunca kendi kapanmasını uygulasın işe gitmek zorunda olanlar ise en üst düzey önlemlerle evden dışarıya çıksın” dedi.

***

Yeni kısıtlamalar

Dün uygulanmaya başlanan kısıtlamalar ise şöyle:

♦ Yeni bir karar alınıncaya kadar hafta içi 21.00-05.00 arası, hafta sonu cuma 21.00’den pazartesi 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

♦ Yeni önlemler kapsamındaki ilk sokağa çıkma kısıtlaması bugün 21.00’de başlayıp çarşamba sabah 05.00’te bitecek.

♦ Kısıtlamanın olduğu cumartesi ve pazar günleri market, bakkal, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 arasında faaliyet gösterebilecek.

♦ Kısıtlama kapsamında hafta içi ve hafta sonu ekmek üretilen fırın/unlu mamul ruhsatlı iş yerleriyle bu iş yerlerinin ekmek satan bayileri açık olacak.

♦ Lokanta ve restoranlar cumartesi ve pazar günleri 10.00-20.00 arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek.

♦ Sokağa çıkma kısıtlamasına uyulabilmesi için istisna dışındaki tüm iş yerleri hafta içi 20.00’de kapanacak.

♦ Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen süre ve günlerde 65 yaş ve üzerindekilerin temel ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Birimleri aracılığıyla karşılanacak.

♦ Zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatler toplu ulaşım araçlarıyla yapılabilecek.

♦ Kısıtlama olan gün ve saatlerde zorunlu hallerde özel araçla şehirlerarası seyahat izne tabi olacak.