Bursa’da pazarlıkla gerçekleştirilen metro ihalesi, ‘rekabet ortamının sağlanmadığı’ gerekçesiyle Danıştay tarafından iptal edildi. Bakanlık, aynı ihaleyi, aynı yöntemle, aynı şirkete ancak daha yüksek bir fiyatla verdi.

Tam kapanmada tam usulsüzlük

Hüseyin Şimşek

Koronavirüs salgınına karşı ilan edilen tam kapanma dönemi, iktidarın “tam usulsüzlükleri”ne engel olamıyor.

AKP’nin Kamu İhale Kanunu’ndaki olağanüstü durum, acil durum ya da özellikli işler için izin verilen 21-b maddesi kapsamında pazarlıkla yaptığı ihalelere, Bursa’daki metro ihalesi de eklendi.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Emek-Şehir Hastanesi metro ihalesinin iptal istemiyle Danıştay’a taşındı. Yapılan itiraz başvurusu sonucu ihaleyi inceleyen Danıştay, ihalenin 21-b’de düzenlenen pazarlık yöntemiyle yapılamayacağına hükmederek iptal kararı verdi. Bu aşamadan sonra açık ihale yapması beklenen bakanlık, aynı yöntemde ısrar etti ve ihale, önceki gün 21-b kapsamında yeniden Söğüt İnşaat ve Taşyapı İş Ortaklığı’na verildi. Melih Gökçek’in belediye başkanlığı döneminde en fazla ihale verdiği şirketlerden biri olan Söğüt İnşaat ile sahibi 17-25 Aralık sürecinde gözaltına alınan Taşyapı Ortaklığı ilk ihalede 1.6 milyar TL teklif verdikleri metro inşaatını bu kez 1.9 milyar TL bedelle aldı. İptal kararının ardından kasasına koyacağı bedeli yaklaşık 300 milyon TL artırdı. Konu, kent genelinde de tartışmalara neden oldu. CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Alinur Aktaş’ın metro ihalesi öncesinde yaptığı açıklamayı anımsattı. Karaca, Başkan Aktaş’ın 600 milyon TL’ye metronun yapılabileceğini söylediğini ancak ihale sonucu 1 milyar TL’yi aşan bir kamu zararının doğduğunu vurguladı.

DANIŞTAY’IN KARARI YANDAŞI SEVİNDİRDİ

CHP Enerji ve Altyapı Politikaları’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise Danıştay’ın iptal kararının bir tek ilgili şirketleri sevindirdiğini söyledi. Konuyla ilgili BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Akın, “Tam kapanma döneminde tam usulsüzlük yapılıyor. Danıştay’ın iptal gerekçesi olan pazarlık usulüyle ihale tekrar yapıldı. İlk tur 5 Mayıs’ta ikinci tur ise 7 Mayıs’ta gerçekleştirildi. İhale aynı firmaya bu kez daha yüksek bedelle verildi. Nereden bakarsanız bakın hukuksuzluk ve kamu zararı oluştu” dedi.

DANIŞTAY HÜKMÜNÜN BİR KARŞILIĞI YOK MU?

Danıştay’ın hükmünü yitirip yitirmediğini kamuoyuna açıklaması gerektiğini kaydeden CHP’li Akın, Cumhurbaşkanlığı’na CİMER üzerinden şu soruları yöneltti:

•Metro hattı ihalesi pazarlık usulüyle yapılarak rekabete uygun olmadığı gerekçesiyle Danıştay tarafından iptal edilmesine karşın neden istisna olması gereken pazarlık usulüyle tekrar yapılmıştır?

•Bakanlık neden Danıştay’ın iptal gerekçesinde vurguladığı rekabetin oluşması için şeffaf bir ihale yöntemini benimsememektedir?

•Bakanlık bünyesinde ihalelerin pazarlık usulüyle yapılması yönündeki tercihin gerekçesi nedir?

•Daha yüksek bir bedelle söz konusu ihale verilmişse ortaya çıkan fark açık bir kamu zararı değil midir?

***

En düşük teklifi vermişti

Bursa’da nisan ayında ilk kazmanın vurulduğu metro hattının ihalesi, geçen yıl ekim ayında gerçekleştirildi. Danıştay’ın iptal gerekçesi olan pazarlık usulü ile yapılan ilk ihalede, Çelikler İnşaat 1 milyar 630 milyon 442 bin TL, Kalyon İnşaat 1 milyar 622 milyon TL, Onur Taşımacılık İnşaat 1 milyar 628 milyon TL bedel teklif ederken Söğüt İnşaat-Taşyapı İnşaat ortaklığı ise 1 milyar 607 milyon 824 bin TL ile en düşük teklifi verdi. İkinci ihale ile tüm tekliflerin üstünde bir rakamla metro yapım işi ihale edildi.