Çarşamba Ovası’na kurulmak istenen BES için verilen ÇED gerekli değildir kararı iptal edildi. Mahkeme, kopyala-yapıştır şeklinde hazırlanan bilirkişi raporunu, nesnellikten ve objektiflik uzak olduğu gerekçesiyle reddetti. Bilirkişi heyetinin bir çok şaibeli raporda imzası bulunuyor

'Tanınmış' bilirkişilere mahkeme 'dur' dedi

GÖKAY BAŞCAN

Samsun Çarşamba Ovası’na Oltan ve Köleoğlu Elektrik Ve Enerji Üretimi Ticaret Anonim Şirketi tarafından kurulmak istenen Biyokütle Enerji Santralı (BES) projesine verilen ÇED gerekli değildir kararı iptal edildi. Mahkeme ara kararında talep ettiği bilirkişi raporunu ise nesnel ve objektiflikten uzak olduğu gerekçesiyle reddetti. Raporun şirket tanıtım dosyasından veriler esas alınarak hazırlandığını belirten heyetin, şirketler lehine birçok rapor hazırladığı ortaya çıktı.

Bölgede tarımı bitirecek proje olarak adlandırılan ve inşası süren BES için Samsun Valiliği ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Bölgedeki yurttaşların itirazları üzerine açılan dava sonucu karar, Samsun 3. İdare Mahkemesi’nce iptal edildi.

Mahkeme kararında bilirkişi raporuna ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Bilirkişi raporunun dar ve kısıtlı bir bakış açısı ile hazırlanmış olması, doyurucu ve kapsamlı olmaması, çoğu noktalarda proje tanıtım dosyasındaki veriler esas alınarak raporun temellendirilmiş olması ve ayrıca bazı noktalarda nesnel ve objektiflikten uzak değerlendirmeler içermesi nedeniyle mahkememizce hükme esas alınabilecek nitelikte görülmemiştir.”

Akademik etiğe aykırı hareket

Mahkemenin niteliksiz olduğu gerekçesiyle reddettiği bilirkişi raporu ‘tanınmış kişiler’ tarafından hazırlandı. Serkan Nas, Kemal Çelik ve Turan Karadeniz gibi isimlerin yer aldığı bilirkişilerin, Çanakkale’de Cengiz Holding’e ait olan CENAL Termik Santralı, Karaburun Termik Santralı, Kirazlıdere I ve II Termik Santalları, Kirazlıtepe Madeni ve birçok çevre davasında şirketler lehine raporlar hazırladıkları ortaya çıktı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Samsun Çevre Derneği (SAMÇEP) dönem sözcüsü Mehmet Özdağ “Bu kişilere bundan böyle bilirkişilik yaptırılmaması için Samsun Bölge Bilirkişilik Kurul Başkanlığı nezdine girişimde bulunacağız. Bağlı bulundukları üniversitelere yazlar göndererek akademik etiğe aykırı hakaret ettikleri konusunda bilgilendirmeler yapacağız. Projenin iptali için de gerekli girişimleri yapacağız” dedi.