Eski Başbakan Tansu Çiller, Türkiye'de merkez sağa ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bunun kurulmasına yardımcı olabilirim. Bunun başını çekebilirim. Bu kapıyı açık tutmak için mücadele verebilirim. Ben karar da vermedim. Milletim karar versin" dedi.

Tansu Çiller: Merkez sağa ihtiyaç var, bunun kurulmasına yardımcı olabilirim, başını çekebilirim

Eski Başbakan Tansu Çiller, Karabük'ün il oluşunun 27. yıl dönümü dolayısıyla, Karabük'te yayın yapan bir televizyon kanalına telefonla bağlanarak soruları yanıtladı.

Yeni bir dünya kurulduğunu ve iki bloğun da oluştuğunu anlatan Çiller, Türkiye'nin uluslararası bir vahim sorunla karşı karşıya kaldığının altını çizdi.

Çiller, "Şu anda eksik gördüğüm bir şey var. Türkiye'de merkez sağ yok. Yani merkez sağ ve merkez sol da yok aslında. Merkez sağım diye ortaya çıkanlar aslında merkez sağ değil. Doğru Yol Partisi'nden kopup sonra AK Parti'nin kurucusu olup sonra MHP'nin elini öpüp sonra ondan çıkıp ben merkez sağ olacağım diye bir takım milliyetçi ayakları kesen, milliyetçi cenahı o parti içinde yok eden bir yaklaşımla merkez sağ olunmuyor. Merkez sağ gerçekten bütün ülkeyi kucaklayan herkesi rahat ettiren ama Türkiye'nin aynı zamanda milliyetçilik ruhunu tek çakıl taşı vermem anlayışıyla icraata koyan, uygulayabilen, uluslararası düzeyde bunu yapabilen bir yaklaşımdır. Türkiye zannedildiğinden çok daha vahim bir sorunla, uluslararası sorunla karşı karşıya" dedi.

6'LI MASA ELEŞTİRİSİ

6'lı masanın henüz cumhurbaşkanı adayı bile çıkartamadığını söyleyen Çiller, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böyle bir dünya Türkiye'nin bölgesinde parçalanması için her iki blok da uğraşıyor. Yani bunu bir tehlikenin farkına vararak uluslararası düzeyde Türkiye'yi düzlüğe çıkarmak lazım. Burada büyük bir bölünmüşlük görüyorum. Bu bölünmüşlük bir tarafta iktidarda olanlara büyük bir cephe almış durumda. Onları beğenmiyorlar, böyle bir muhalefet çıktı. Ama Türkiye'nin önüne koydukları o 6'lı masa, 6'lı koalisyonlarla bir yere gitmek mümkün olmadığını biliyorum. Bakın Türkiye'nin yüzde 6,5 doğal bir büyüme oranı var. Nedir bu büyüme oranı? Tek başına iktidarlar olduğu zaman, Türkiye 6,5 büyümüş. Ne olmuş arada darbeler olmuş. O zaman 3,1'e düşmüş. Ama eğer koalisyonlar olursa, koalisyonlar döneminde Türkiye'nin büyüme oranı 2,8. Darbelerin de altında.

İki veya üç partili koalisyonlardan bahsediyorum. Yüzde 80 veya yüzde 90'da iki parti. O bile kimlerin ne olacağını ne yapacağını bilemeyen bir ortam oluşturuyor. Şimdi aralarından daha henüz bir Cumhurbaşkanı adayı çıkaramamış. Birisi çıkıyor iradesini koyamıyor. O irade altı parçaya bölünmüş. Hepsi farklı bir şey düşünüyor. Yani daha Cumhurbaşkanı adayını belirlemekte bir araya gelemeyen ve bir aday çıkaramayan o iradeyi bölüşürken kavgaya düşen bir irade nasıl olacak da bir araya gelip de Türkiye'yi böyle bir ortamda idare edecek."

6'lı masanın kazansa bile HDP'nin ipine asılarak çoğunluğu bulacağını ve azınlık hükumetinin kurabileceğini söyleyen Tansu Çiller, "Hiçbir kişisel ikbal veya sandalye dileğim yok. Allah şahidimdir. Nasıl olsun ki Böyle bir ortamda idare etmenin ötesinde kazansalar bile azınlık hükumeti kurabilecekler ve ancak HDP gibi bir partinin ipine asılarak çoğunluğu bulacaklar. Türkiye böyle bir ortamdan dünya yeniden şekillenirken nerede yerini alacağını tayin etmesini, böyle bir HDP'in ipine bağlı bir oluşuma bırakacak. Ben bütün bunları gördükçe ülkem adına bir anne gibi, evladına bakar gibi ülkeme bakıyorum. Hiçbir kişisel ikbal veya sandalye dileğim yok. Allah şahidimdir. Nasıl olsun ki? Benim için bunların hepsi geride kalmış" şeklinde konuştu.

"MERKEZ SAĞA İHTİYAÇ VAR"

Türkiye'nin başına neler gelebileceğini gördüğünü söyleyen Çiller, bunun kurulmasına yardımcı olabileceğini hatta bunun başını çekebileceğini söyledi.

Çiller, "Türkiye'nin başına neler gelebileceğini görüyorum. Onun için bir merkez sağa ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bunun kurulmasına yardımcı olabilirim. Bunun başını çekebilirim. Bu kapıyı açık tutmak için mücadele verebilirim. Ben karar da vermedim. Milletim karar versin" ifadelerine yer verdi.

(İHA)