Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AA Ekonomi Masası’nın konuğu oldu. Tanzim satışlarla ilgili “Devlet sahaya mecbur kaldığı için iniyor,” diyen Pakdemirli, “Domates patates soğanla ilgili eksikler olabilir. Planlamada da en iyi noktada olduğumuzu söyleyemem,” diye devam etti. Pakdemirli’nin açıklamasına göre tanzim satışta pirincin fiyatı 5 kilogramlık paketler için 30 TL olacak. Mercimeğin kilogramı 4.5 […]

Tanzim pirincin fiyatı açıklandı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AA Ekonomi Masası’nın konuğu oldu.

Tanzim satışlarla ilgili “Devlet sahaya mecbur kaldığı için iniyor,” diyen Pakdemirli, “Domates patates soğanla ilgili eksikler olabilir. Planlamada da en iyi noktada olduğumuzu söyleyemem,” diye devam etti.

Pakdemirli’nin açıklamasına göre tanzim satışta pirincin fiyatı 5 kilogramlık paketler için 30 TL olacak. Mercimeğin kilogramı 4.5 TL, nohudun kilogramı 5.5 TL olarak belirlendi. Tanzimde pirincin satışı haftaya nohut ve mercimek satışı ise bugün başlayacak.

Pakdemirli’nin konuşmasından bazı başlıklar şöyle:

  • Üretici ve tüketiciyi yan yana getirmemiz lazım. Bugün zincir mağazaların Pazar payı yüzde 50-60’tır, hale hiç uğramazlar. Direkt üreticiden alıyorlar. Hal yasasında en iyiyi bile yapsanız yüzde 50-60’a dokunamıyorsunuz. İşin üretim bacağını da artırabilirsek, seraları Türkiye’deki 700 bin hektar olan alanlarını iki misline çıkarırsak böyle bir sorun kalmayacak.”
  • Kırmızı etle ilgili satış noktalarımız var. Ben Sakarya’da gittim vatandaş memnun. Metrekareye göre ne satar az çok bilen bir kimseyim. Rakamları küçümseyerek girdim. 30 bin TL ciro yapıyorlar günde. Vatandaş bu noktalardan alıyor. ESK’nın 81 ilde teşkilatı olmasına rağmen her zaman vatandaşa ulaşamıyor. Vatandaşımızın ucuza kuşbaşı ve kıyma yemesi maksadıyla bir proje var. Üç tane zincir mağazamızla çalışıyoruz. Gece gündüz 7/24 satılıyor bu ürünler. Bunun için tanzim yapma gerekliliği görmüyorum. İleride tanzim benzeri kooperatif marketlerde bu olabilir. Bizim çadırlarda satacağımız gıda anlamında et uygun olmayabilir.
  • 19 ilde kenevir ekimi yapılıyor şu anda. Kenevir ekimi yapılan illerin bir kısmında da ekim ile ilgili bir talep yok. Kamuoyu biraz yanlış anladı bunu devletin kenevir satın almayla ilgili bir planı yok. Kenevir ekimiyle ilgili çalışmalarımızı artırdık.
  • Tohumda tüm illere yer açarsak bunu karşılayamayız. İthal tohum da bir çaredir. Ama bizim tohumlarımızı bozabilir. Bu işi adım adım giderek bir eylem planı çerçevesinde genişleterek gitmeliyiz. Kenevir ve lifli bitkilerin kullanım alanı çok fazla. Ciddi bir katma değeri yurt dışına katmamış oluyorsunuz. Küllerinden gübre tohumundan yağ, küspesinden hayvan yemi, ilaç sanayinde kullanılabilir, radyasyon yalıtımında kullanılabiliyor.