Tanzim satışın faturası halka çıktı

VOLKAN ATEŞ

Geçen yıl gıda enflasyonunun patlamasıyla yerel seçim öncesi kurulan tanzim satış mağazalarının halka maliyetinin milyonları bulduğu ortaya çıktı.

Tarım Kredi Marketleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) raporuna göre 2018 yılında 990 bin lira olan Tarım Kredi Marketleri’nin zararının, 2019 yılında 41 milyon liraya çıkmasının kurumu ciddi sıkıntıya soktuğu görülüyor. Çiftçiye destek verme işlevi yüklenen kurum, zararını çıkarmak için de ürün fiyat ve faizlerini katlıyor” dedi ve bir yıl içindeki zararının ise 40 kat artmasının dikkat çekici olduğunu vurguladı.

PATATES SOĞANA NE KADAR ÖDENDİ?

Tarım Kredi Marketlerinin çiftçi ortaklarından alınan ürünler arasında patates ve soğanın bulunmamasının ise başlı başına araştırılması gereken bir uygulama olduğuna işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Bu durumda marketlerde satılan patates ve soğanın çiftçi ortaklarından değil, aracılardan alındığı ortaya çıkıyor. Çiftçilerden tedarik edilmesi gereken patates ve soğanın bu marketlere kimlerden alındığının ve aracılara ne kadar para ödendiğinin belirlenmesi gerekir” dedi.