Bozcaada'nın, içinde yüzlerce endemik bitki türünü kapsadığı bildirilen güney sahillerindeki 700 dönümlük arazinin bitki örtüsü, tapu sahibi tarafından dozerlerle söküldü. Yerine badem fidanı dikildiği belirtilen alanın imara açılabileceği iddia ediliyor.

Tapu sahibi zemini tıraşladı: Bozcaada sahilleri imara mı açılacak?

Bozcaada'nın güney sahillerinde, 700 dönümlük olduğu belirtilen alanın tüm bitki örtüsü dozerle söküldü. Bitki örtüsü sökülen arazinin ekimlik araziye dönüştürülmek istendiği ve sürülen alanlara badem fidanı dikildiği öğrenildi.

İçinde mor kekik, pırnar, amaranda, kum zambağı gibi adaya özgü yüzlerce bitkiyi barındıran, zengin florası haricinde tavşan, keklik, yılan, kernekes gibi hayvanların ve daha birçok çeşit börtü böceklerin de yuvalandığı alanda yapılan çalışmanın asıl nedeninin bölgenin imara açılabilmesi olduğu iddia ediliyor.

Bozcada Haber'in aktardığına göre, söz konusu ekim işlemi, güney sahilinin neredeyse tamamını (2 bin 185 dönüm) kapsayan arazinin sahibi Naci Erdoğan tarafından gerçekleştiriliyor. Erdoğan'ın daha önce de söz konusu bölgenin imara açılmasını savunduğu bildiriliyor.

GÜNÜBİRLİK TESİS PROJESİ İDDİASI

Tuzburnu mevkiinden Akvaryum Koyu'na kadar uzanan 700 dönümlük alanda yapılan çalışmanın ardından Bozcaada Belediyesi’nin yıllardır beklenen ve son aşamaya gelen imar planında bu bölgeye günübirlik tesisler eklendiği de iddia ediliyor.

Konu ile ilgili iddialara yanıt veren Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, "Bir bakmam lazım. Ama bademlik alanına değil de yukarı tarafta olabilir. 50 dönümün üzeri olduğu için ekoturizm olabilir" dedi. Yılmaz’dan değerlendireceğini söylediği soruya ilişkin yeni bir cevap gelmedi.

"BÖLGEDE ENDEMİK BİTKİ YOK"

Tapu sahibi Naci Erdoğan ise söz konusu alanda yapılan tahribata ilişkin yaptığı açıklamada, bölgede 'endemik bitki' olmadığını savundu.

Erdoğan, "Bölgedeki tahribata yönelik tepkiler var. Badem mi dikeceksiniz? Oradaki endemik bitki örtüsü, kekikler, gevenlerin yerlerini badem mi alacak?" sorusuna, "Evet, badem 300 dönüme 5 bin adet badem dikeceğim. Endemik diye bir şey yok, onlar gelsin ben gösteririm tüm raporları. Ney endemik bitki imiş? Bana o bölgede bir tane endemik bitki söylesin, ispatlasın ben onlara araziyi vereyim. 117 cins orada maki florası var. Bir tane bana endemik bitki söylesinler" şeklinde yanıt verdi.

"ARAZİ, BİZİM TAPULU ARAZİMİZ"

Erdoğan, konuya ilişkin gerekli izinleri de aldığını söyledi. Elinde bilimsel raporlar olduğunu öne süren Erdoğan, şöyle konuştu:

"300 sayfalık bilimsel rapor, 2 üniversiteden 7-8 profesörün imza attığı bir proje bu. Ayrıca Bozcaada bademinin patentinin müracaatını da yaptım. Nasıl ki adanın üzümü başka bir coğrafyada olmuyorsa bu da adanın bademi. Hatta vişne de varmış, adada dünyanın en iyi vişnesi. Aslında adada tam tersi zeytin dikiliyor, zeytine karşı çıkmaları gerekiyor.

Bir de lütfen şunu da söylüyorum. O arazi, bizim kendi tapulu arazimiz. Burası korunması gereken tarım alanı olarak geçiyor. Ben bu tarım alanında anayasal haklarım içerisinde ve izinlerimi de alarak her şeyi yapmakla mükellefim. Yok, onun bunun hoşuna gitmemiş diye… Keşke ne yaptığımızı gelip sorsalar da ben anlatsam."