İBB Başkanı İmamoğlu davası ile ilgili açıklamaları üzerine büyük tepki alan YSK Başkanı Muharrem Akkaya, kendisini ‘kişisel görüşlerimdi’ diyerek savundu.

Taraflı açıklamalara ‘kişisel görüş’ kalkanı

POLİTİKA SERVİSİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya, son zamanlarda yaptığı iktidar yanlısı açıklamaları nedeniyle eleştirin hedefinde. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davası ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına yönelik sözlerine büyük tepki geldi. Akkaya’nın özellikle iki konu üzerine yaptığı açıklamaları kamuoyunun çoğunluğu tarafından fevri ve dayanaksız görülürken YSK Başkanı Akkaya’nın bağımsızlığını koruyamadığı gerekçesiyle istifası istendi. Son olarak Erdoğan ile yakın ilişkisi bulunan Prof. Dr. İzzet Özgenç. Akkaya’nın görevini bırakması yönünde açıklamalarda bulundu.


GÖREVDEN ALINMASI GEREKİYOR

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen ve 2005 yılından bu yana, ceza kanunları, terörün finanse edilmesinin önlenmesini sağlayacak yasalar ve ceza yasalarının yazılmasında yer alan Prof. Dr. İzzet Özgenç, Akkaya’nın son günlerde yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Özgenç, Akkaya’nın ‘’görevinin gereklerine aykırı olarak kamuya yaptığı açıklamalar dolayısıyla bir an evvel bu kurumdaki görevinden ayrılması, hatta alınması gerektiğini’’ söyledi.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Akkaya hakkında açıklamalarda bulunan Özgenç şunları kaydetti: “Yüksek Seçim Kurulu Başkanı’nın, görevinin gereklerine aykırı olarak kamuya yaptığı açıklamalar dolayısıyla bir an evvel bu kurumdaki görevinden ayrılması ve hatta alınması gerekir. Bir kamu görevlisi, mensubu olduğu kurumun güvenilirliğini sarsacak davranışlarda bulunamaz."

‘BİREYSEL ÇALIŞTIRMA’ YAPTIRMIŞ

Pazar günü HaberTürk TV Yazarı Kübra Par ile gerçekleştirdiği röportajda İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığına yönelik "Adayken ceza alırsa adaylığı düşmez mi?" şeklindeki soruya "Hayır, adaylığı düşmez, isterse yarışabilir ama seçilmesi durumunda mazbatası verilmez" sözleriyle verdiği cevap vermişti. DW Türkçe’nin haberine göre ise bu ve davaya ilişkin benzeri açıklamaların YSK toplantısında konuşulmadığı, açıklamaların Akkaya tarafından bireysel olarak yapıldığı ortaya çıktı. Yaşananlar üzerine DW Türkçe’ye açıklamalarda bulunan YSK Başkanı Muharrem Akkaya, İmamoğlu hakkında yaptığı açıklamaların ihsas-ı rey (oy tercihini belli etme) olmadığını, sözlerinin kişisel görüşleri olduğunu savundu. Akkaya ayrıca AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü defa aday olup olamayacağı yönündeki tartışmaları üzerine de ‘bireysel bir çalışma’ yaptığını söyledi.

Erdoğan’ın üçüncü kez aday olup olamayacağı hakkında konuşan Akkaya, “Şu anda mevcut Sayın Cumhurbaşkanı aday olduğunu söylüyor. Ancak adaylık konusunun bizim önümüze gelme ihtimali var. Benim görev sürem 24 Ocak’ta doluyor. Ancak yerimize gelecek adaylar seçilemezse bizim görevimiz devam eder. Bu nedenle önümüze gelebilecek bir konuda hukuki değerlendirme yapamam. Somut bir şey söylemem mümkün değil. İhsas-ı rey olur. Ancak ben kendime göre bir çalışma yaptırdım. Kurul üyeleriyle paylaşmadım. Konu YSK önüne gelir gelmez, bakacağız” dedi.

İBB Başkanı İmamoğlu’na YSK üyelerine "ahmak" dediği iddiasıyla siyasi yasak ve 2 yıl 7 ay 15 gün hapis kararı hakkında Akkaya’ya bireysel düşüncelerinin sorulması üzerine ise YSK Başkanı, “Dosyada biz şikâyetçi değiliz, müdahil de değiliz. Şikâyete bağlı bir suç da değil. Yargı süreci devam ediyor. Dosyayı görmeden bir şey diyemem” diye konuştu.