Ülkeyi yasa boğan deprem kültür-sanat dünyasını yasa boğdu. Sanatçılar ve yazarlar üzüntülerini dile getirerek yaşanılan zor günlerin dayanışmayla aşılacağı vurgusu yaptı. Kültür sanat faaliyetleri iptal edildi.

Tarifi olmayan bir acı içindeyiz
Fotoğraf: AA

Kültür Sanat Servisi

Kültür-sanat camiası ülkeyi sarsan deprem nedeniyle yasa boğuldu. Ülke genelinde etkinliklerin tamamı ertelindi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, deprem sonrası planlanan etkinliklerin ikinci bir aşamaya kadar durdurulduğu açıkladı.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamasında, “Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve birçok ilimizi etkileyen deprem sonrası Bakanlığımıza bağlı Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüz dâhil tüm birimlerimizce planlanan etkinliklerimiz ikinci bir açıklamaya kadar durdurulmuştur” denildi.

ETKİNLİKLER ERTELENDİ

Devlet ve belediyelerin yanında özel kültür-sanat kurumları da faaliyetlerini yaşanan deprem nedeniyle bir süreliğine etkinliklerini durdurdu. Önde gelen kurumlardan Moda Sahnesi, Zorlu PSM, Kadıköy Sahne, İş Sanat etkinliklerini erteleme kararı aldı.

İstanbul Kadıköy’de bulunan Moda Sahnesi de deprem felaketi nedeniyle dün, bugün ve yarınki oyunlarının sahnelenmeyeceğini duyurdu.

İş Sanat’ın Twitter üzerinden yayınladığı açıklamada, “Bu akşamki Parlayan Yıldızlar ve 8 Şubat tarihli Tallinn Oda Orkestrası konserleri ileri bir tarihe ertelenmiştir. Konserler hakkında detaylı bilgi önümüzdeki günlerde duyurulacaktır” denildi. İstanbul’da bulunan Zorlu Performans Sanatları Merkezi de 6-7-8-9 Şubat tarihlerindeki etkinliklerinin gerçekleşmeyeceğini duyurdu.

Antalya Kültür Sanat’ta, bugün açılacak, “Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Mehmet Ali Laga - Asker ve Ressam” adlı yeni serginin bugün saat 10.00’da yapılacak bilgilendirme toplantısı deprem nedeniyle ertelendi. Sergi açılışının da ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi.

***

TÜM KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ

Dünyaca ünlü sanatçılar da sosyal medya üzerinden Türkiye'ye taziye mesajları yayınladı. Lübnan asıllı İsveçli R&B sanatçısı Maher Zain ise Instagram hesabında, deprem bölgesinde çekilmiş bir fotoğrafı paylaşarak, “Bu sabah Türkiye ve Suriye'deki deprem haberlerinden ötürü derin üzüntü yaşadık. Türkiye ve Suriye'deki tüm kardeşlerim için dua ediyorum. Umarım depremden etkilenen bölgelerde bulunanların hepsi güvende olur ve bir an önce her şey düzelir” sözleriyle üzüntüsünü aktardı. İngiliz sanatçı Sami Yusuf da kırık kalp ile depreme ilişkin bir haberin görselini Instagram hesabında paylaştı. Ülkenin sinema, edebiyat ve müzik alanlarında önde gelen isimleri de gün boyu sosyal medya hesaplarından üzüntülerini dile getirerek dayanışma çağrısı yaptı.

Komedyen Şahan Gökbakar: “Çok sayıda yıkılmış bina ve altında kalanların yardım çağrıları paylaşılıyor. Allahım sen yardım et. Kahroluyoruz”

Müzisyen Gökhan Özoğuz: “Bakın bu iki gün önce #deprem hashtagi sadece Türkçe olan tweet ile verilen uyarı. Bu sabah şiddeti belirtilmiş bir şekilde olacağını 2 gün önce söylemiş!”

Yazar Yekta Kopan: “Çok üzgünüm çok. Lütfen bu süreçte sosyal medyayı teyit edilmiş bilgiler ve yetkililerin gerçek haberleri dışında meşgul etmeyelim.”

Yazar Ahmet Ümit: Çok geçmiş olsun. Çok üzgünüm. Umarım can kayıbımız az olur, umarım bu deprem felaketi en az zayiatla sonuçlanır.

Oyuncu Orhan Aydın: Umut hep var hep var olacak. Şimdi canlarımızı yıkıntıların altından kurtarma vakti.

Oyuncu Ezgi Mola: “Korkunç bir sabaha uyandık. İnşallah en hafif şekilde, en kayıpsız şekilde atlatırız diyeceğim ama haberler pek öyle değil”

Müzisyen Hayko Cepkin: “Zor zamanlar. Şu an düşünmemiz gereken kocaman bir ailemiz var. Birlikte tekrar huzuru yakalayacağız. Milletimize geçmiş olsun.”

Oyuncu Levent Üzümcü: “Çok zor bir gün, dayanmak çok zor serzenişte bulunmadan… lütfen sadece arama kurtarma çalışmalarına destek olalım şimdilik.

Oyuncu Berna Laçin: Türkiye Cumhuriyeti büyük bir ülkedir. Her tür felakette yaraları saracak güçtedir. İlk müdehale için deprem vergilerimiz var.

***

DAYANIŞMA İLE ZOR GÜNLERİ AŞACAĞIZ

Sanat kurumları ve sendikalar da dayanışma mesajlarını yayımladı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın mesajında, “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen deprem nedeniyle büyük üzüntü duyuyoruz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz” denildi. Ankara Sanat Tiyatrosu, “Depremde yitirdiğimiz insanların acısını derinden hissediyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz... Enkaz altındaki insanlarımızın sağ salim kurtarılması ümidiyle ülkemize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” mesajını paylaştı. Kültür Sanat Sen, “En içten taziye, destek ve dayanışmamızı dileklerimizi iletiyoruz mesajını paylaştı.

İstanbul Ataşehir’de bulunan sahne sanatları merkezi DasDas’tan yapılan açıklamada, “Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; aileleri ve yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Dayanışma ile bu zor günleri aşacağız” denildi.

***

AHBAP DERNEĞİ YARDIM İÇİN BÖLGEDEYDİ

AHBAP Derneği’nin başkanı, sanatçı Haluk Levent derneği ile bölgedeydi. Levent, ‘Tüm şehirler deprem bölgesine geri desteğe çağrıldı. Ayrıca Ahbap arama kurtarma yola koyuldu. Ben de başkanları olarak bölgeye gidiyorum. Geçmiş olsun güzel ülkem” ifadelerini kullandı. Levent ayrıca deprem yardımları konusunda şu uyarıda bulundu: “Böyle bir felakette bu ülkeye kötülük yapmak istemiyorsanız lütfen ama lütfen şehrin valilikleri ile görüşmeden yardım yollamayın. Her şey tıkanıyor. Şimdiden ‘şu kadar kamyon yollayalım şuraya şunu yollayalım’ gibi tweet’ler gördüm. Yapmayın! Etmeyin! Çalışmalar felç oluyor sonra.”

Bölgeye gittikten sonraki paylaşım ise üzdü. Levent, “Bu kadar afet gördüm bugünkü kadar felaketini yaşamadım” derken, “Herkes arıyor, Herkesin enkaz altında akrabası kardeşi var” ifadeleri gözlerin dolmasına neden oldu.

***

SANATÇI AİLELERİ GÖÇÜK ALTINDA

Oyuncu Orhan Aydın, Twitter paylaşımında kızı ve kızının annesinin enkaz altında olduğunu duyurarak yardım çağrısında bulundu. Aydın, “Eylem Şafak Aydın Yetiş (kızım), Elif Torun Öneren (annesi), Ayşe Fitnaz Cad 5 numara… Hatay… Merkez… Ev yıkılmış kızım ve annesi enkaz altındalar. İmdat” mesajını paylaştı. Öneren akşam saatlerinde enkazdan çıkarıldı. Melek Mosso da sanatçı Selin Sümbültepe’nin ailesinin enkaz altında olduğu bilgisini paylaştı: “Arkadaşımız Selin Sümbültepe ve Süheyl’in ailesi göçük altında. Haber alabilen yazsın” dedi.