Tarihçi Dr. Oktay Gökdemir, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Tarihçi Oktay Gökdemir hayatını kaybetti

BİRGÜN EGE

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek sözleşmesi yenilenmeyen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Oktay Gökdemir göreve iade talebiyle açtığı davası sürerken kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetti.

Sözleşmesinin yenilenmemesiyle ilgili BirGün’e açıklama yapan Gökdemir, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde bir itaat kültürünün yaratılmaya çalışıldığını söylemişti. Gökdemir, “Tınaztepe Kampüsü ve Edebiyat Fakültesi bünyesinde bir itibarsızlaştırma mevcut. Bu yapı mevcut siyasal iktidarla bağlantılı rektörlerin gelmesiyle ilgili. Durumdan rahatsız olan ve bu rahatsızlığını da dillendiren akademisyenlere karşı tepki oluştu. 32 yıllık öğretim üyesiyim, şimdiye kadar bu kadar yoğun baskıyla karşılaşmamıştım. Son iki yıl içinde ciddi bir soruşturma furyası başlatıldı. Bir itaat kültürü yaratmaya çalışıyorlar” demişti.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Uzun yıllar Dokuz Eylül Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyeliği yapan, cumhuriyet tarihi konusunda en nitelikli çalışmaları bizlere kazandıran, Atatürkçü, çağdaş ve aydın fikirleriyle kaleme aldığı yazılarla 9 Eylül Gazetesi’ne katkı sağlayan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nin kuruluşu sürecinde büyük emek veren Dr. Oktay Gökdemir’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Dr. Oktay Gökdemir, cumhuriyete olan bağlılığı ve inancıyla, yetiştirdiği öğrencileri ve tarih bilimine kazandırdığı çalışmalarıyla, mücadeleci onurlu duruşuyla sonsuza kadar yaşayacaktır. Yakınları ve sevenlerine başsağlığı dileriz” denildi.

DR. OKTAY GÖKDEMİR KİMDİR?

Tarih araştırmacısı. 9 Mayıs 1963 doğumlu. Ege Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü (1985) mezunu. 1987 yılında okutman olarak Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsüne atandı. Yüksek lisans (1988) ve doktorasını (1994) Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi konularında DEÜ’de tamamladı. 1990-96 arası Buca Eğitim Fakültesi Tarih Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1997’de geçtiği Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde yardımcı doçent oldu. 2001 yılından itibaren Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Makaleleri 1993 yılından itibaren Tarih ve Toplum, Toplumsal Tarih, Yeni Türkiye, Bilim ve Ütopya, Düşünen Siyaset, Cumhuriyet Kitap dergilerinde, 1999’da “Radikal İslâm” konulu bir makalesi Frankfurt’ta yayımlandı. Uluslararası bilimsel toplantılarda alanıyla ilgili bildiriler sundu.

Eserleri: Kurtuluş Savaşı’nda Akhisar (1990), Tarişbank Tarihi (Hüsnü Erkan ve diğerleriyle, 1993), Cumhuriyete Giden Yol (1998).