Binlerce yıllık tarih insan eliyle yok ediliyor. Diyarbakır’da 49 tescilli yapının yıkılması Meclis gündemine taşındı. Öte yandan İstanbul’da tarihi alan otoparka döndü, Adana’da ise 636 yıllık Taşköprü sprey boyalarla tahrip edildi

Tarihe büyük saygısızlık!

Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Sur’da Savaş, Hasırlı, Fatih Paşa ve Dabanoğlu Mahalleleri’nde kentsel dokuyu yansıtan 49 tescilli yapının kalıntılarının dâhi yerinde olmadığı ve onlarca sivil mimari örneği yapının yıkıldığını belirtti.

Tarihi dokunun yok edilerek kimliksiz bir şehir inşa edildiğine dikkat çeken Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Tanrıkulu, “Kültür Bakanlığı tarafından ivedi olarak Sur’da gelişen tahribatın daha fazla büyümemesi ve Sur’un özgün kimliğine yaraşır çalışmaların yürütülmesi için önlem alınarak gerekli uygulamalar yapılacak mıdır?” diye sordu.

Tarih, otopark oldu

İstanbul Galata’da tarihi alan otoparka döndü. Çevredeki araç sahipleri, tarihin üç döneminin izlerini taşıyan ve yıllardır kaderine terk edilen alanı otopark olarak kullanmaya başladı.

Bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul’da tarih yok ediliyor. Harabeye dönen bu tarihi yapı, Ceneviz döneminin öncesinde yapılan Antik döneme ait kuyuyu, Osmanlı Dönemi’nde günlük su ihtiyacının giderildiği sarnıçlardan birini ve 19’uncu yüzyılda yaptırılan Kamondo Konağı’nın kalıntılarını birlikte barındıran arkeolojik bir bölge. 2011 yılında Kamondo Konağı için koruma kurulunun kararı ve rekonstrüksiyon projesi olmasına rağmen, alan araç sahipleri tarafından otopark olarak kullanılıyor.

Öğretim görevlisi Dr. Hasan Sercan Sağlam, “Otopark olarak kullanılan Osmanlı Dönemi su yapısı çökme riskiyle karşı karşıya. Alanın kesinlikle koruma altına alınması lazım. Alan, üç aşamalı bir tarihsel kademe sunuyor” dedi. Alanın arkeolojik değeri olduğunu söyleyen Dr. Sağlam sözlerine şöyle devam etti:

“Öncelikle alanın kesinlikle koruma altına alınması lazım. Çünkü buradaki kalıntılar, buraya girebilecek insanlar içinde tehlike arz etmekte. Ayrıca buranın bu kadar kontrolsüz bir şekilde açık olması çevre kirliliği yaratması açısından da uygun bir durum değil. Bu, alana izinsiz giren ve haberi bile olmayan vatandaşlar için başlı başına bir tehlike arz ediyor.”

***

tarihe-buyuk-saygisizlik-682889-1.

636 yıllık köprüye sprey boya

Adana’da bulunan 636 yıllık köprü sprey boyayla tahrip edildi.
384 yılında Roma İmparatoru Hadrian tarafından yaptırılan ve o zamanki adıyla ‘Justinian Köprüsü’ olan Taşköprü’ye sprey boyayla yazılan yazılar tepki topladı.


Dünyada hâlâ kullanılan en eski köprülerden biri olan bin 636 yıllık Taşköprü, Seyhan Nehri üzerinde tarihi dokusuyla kentin simgesi olmaya devam ediyor. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan tarihi köprüye kimliği belirsiz kişilerce sprey boyayla yazılar yazıldı. Yurttaşlar, “Tarihi yaşatmak, temiz tutmak varken kirletmenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum” sözleriyle tepki gösterdi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.