Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası’nda altın madalya kazanarak ülke spor tarihine geçen İbrahim Çolak ve aynı şampiyonada gümüş madalya kazanan Ahmet Önder gözünü gelecek yıl Tokyo’da düzenlenecek olimpiyat oyunlarına çevirdi.

Tarihe geçen İbrahim Çolak ve Ahmet Önder  BirGün'e konuştu: Bekle bizi Tokyo

ARDA ÖZARDA

Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası’nda halka aletinde dünya şampiyonu olan İbrahim Çolak ve ikinci olan Ahmet Önder şampiyona sürecini, sonrasını ve gelecek hedeflerini gazetemiz BirGün’e anlattı. 1995’te İzmir’de doğan Çolak, sporcu bir aileden geliyor. 19 yıldır aynı kulüpte ve aynı antrenörle çalışıyor. İbrahim Çolak Türkiye cimnastik tarihinde bugüne kadar yaşanmamış bu başarının sırrını şöyle özetliyor: “Hayattan fedakârlıklar yaparak ve inanarak çalışmak bu başarıyı getirdi.”

Ülke sporu tarihinde bir ilki gerçekleştirdiniz, duygularınız neler?

Bu ülkemizin jimnastik tarihinde ve aynı zamanda benim kariyerimdeki ilk madalyam oldu. Bu madalyanın da altın madalya olması beni çok mutlu etti. Dünya şampiyonu olduğumda sevindim fakat o akşama kadar nasıl bir başarı kazandığımı idrak edemedim rüya gibiydi. Zaman geçtikçe ne kadar ciddi bir şey başardığımızın farkına vardım.

Sıradaki hedef Tokyo olmalı, Olimpiyatta en düşük beklentiniz nedir?

Son dünya şampiyonu olarak olimpiyata katılacağım. Bu şekilde gitmem bana avantaj sağlıyor. Hedefim birincilik ama en kötü bronz madalya almak isterim.

Yaklaşık bir yıl önce Socrates Dergi'ye verdiğiniz röportajda öncü olmanın öneminden bahsetmiş ve kendinizden sonra gelecek kuşağın şanslı olduğunu söylemiştiniz. Bu şampiyonlukla öncü olmanın da ötesine geçtiniz...

Tabii ki ilk olmanın her zaman bir sorumluluğu vardır. Sizden sonrakiler için öncü olmak gurur verici bir durum. Gençlerimize, küçüklerimize birçok kapı açma fırsatı sundu bu başarılar. Onlar bizim yaşadığımız zorlukları yaşamadan çalışıp, daha iyi başarılara imza atsınlar diye biz elimizden geleni yapıyoruz.

İZMİR’İN FARKI

Erkeklerde siz ve Ahmet Önder'in başarıları, kadınlarda Ayşe Begüm Onbaşı'nın yükselişi derken Türk cimnastiği tarihinde görmediği başarılar kazandı. Bu çıkışın temel sebebi nedir?

Bu çıkışın temel sebebi öncelikle kulüplerin ve federasyonun spora ve sporcuya verdiği destek. Tabii ki de İzmirli olmanın verdiği bir avantaj var. Genelde son dönemdeki çoğu başarılar İzmirli sporcularımızdan geliyor. Burada insanlar spora ve sporcuya çok önem veriyor. Bunun da meyvelerini ülkece topluyoruz. Ayrıca bizim jenerasyonumuz çalışmayı çok seven bir jenerasyon. Bu başarıların temelindeki asıl olay ise sporcunun kendine ve antrenörüne inanması. Bu başarılar bireysel değil ekip başarısı. Her yıl üstüne koyarak başarılar elde ediyoruz. Bu böyle de devam edecek. Biz inanınca yapabileceğimizi gösterdik. Bunu şu an tüm dünya biliyor. Ayrıca buradan federasyon başkanımız Suat Çelen ve Spor Bakanlığına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Cimnastikte literatüre geçen 'The Colak' hareketinin sahibisiniz. Yeni bir imza hareket üzerine de çalışıyorsunuz. 'The Colak 2'yi tahminen ne zaman görürüz?

‘The Çolak2’yi antrenörümle düşündük ama kesin bir tarih vermem mümkün değil zaman gösterecek Şunu söyleyebilirim literatüre geçen bir hareketimin olması madalya almaktan daha önemli bir olay benim için. Çünkü madalyalar bir süre sonra unutulmaya başlıyor fakat bu hareketi yapmak isteyen biri yıllar sonra bile olsa ‘The Çolak’ hareketini yaptım diyecek. Literatüre geçen birçok sporcumuzun hareketleri vardı. Ben de onlar gibi denemek istedim ve çok ilgi gördü.

2028 OLİMPİYATLARINI İSTİYORUM

Cimnastik fiziksel olarak oldukça yıpratıcı ve zor bir spor. Emeklilik yaşı diğer branşlara oranla biraz düşük. Olası bir olimpiyat madalyasından sonra emeklilik düşünceniz var mı?
Öncelikle hedeflerim var. Bunlardan biri Avrupa Şampiyonası’nda madalya daha sonra Dünya Şampiyonası’nda madalya en son olarak da olimpiyatlarda madalya elde etmekti. Bunlardan ikisini yani Avrupa ve dünya şampiyonluğu madalyalarını elde ettim sırada olimpiyatlar var. Olimpiyatta madalya alsam bile bırakmak istemem. 2024 Olimpiyatını hatta 2028 Olimpiyatlarını görmek isterim ama vücudum el verir mi göreceğiz.

AHMET ÖNDER: İMKANSIZ DİYE BİR ŞEY OLMADIĞINI KANITLADIK

Dünya Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanan Ahmet Önder çok mutlu ve gururlu olduğunu belirtirken şunları aktardı:
“Çok mutlu ve gururluyum. Dünya şampiyonası gibi bir platformda bayrağımızı göndere çekmek inanılmazdı Bu şampiyonada aldığımız başarı olimpiyatlar için de önemli bir gösterge oldu. Olimpiyatlarda madalya alacağımıza inanıyorum. Biz çok zorlu şartlarda çalıştık. İmkânsız diye bir şey olmadığını kanıtladık. Bizden sonraki kuşaklar daha büyük başarılara imza atacak. Cimnastiğe önem verilmemesi bizi üzüyor olsa da biz buna alıştık. Başarılar elde ederek insanlara cimnastiği tanıtacağız. Bence Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor.”

İBRAHİM ÇOLAK: FUTBOL DIŞI BRANŞA İLGİ DUYULMUYOR

Şampiyon olduğunuz gün bile spor gazeteleri üç büyüklerdeki sıradan bir olayı manşet yapmayı tercih ediyor. Futbol dışındaki branşlara önem verilmiyor. Siz şu an dünya şampiyonu olduğunuz için gündemdesiniz ancak bundan bir iki ay sonra medya ilgisi yine azalacak, bunu daha önce de gördük. Dünya şampiyonu bir sporcu olarak bu siz de kırgınlık yaratmıyor mu?
Doğal olarak üzülüyorum ve üzülüyoruz aslında. Sadece cimnastik sporu için değil diğer amatör branşlarda da elde ettiğimiz birçok dünya şampiyonluğu var fakat gerekli değer verilmiyor. Futbol ülkemizde çok önemli ve sevilen bir spor buna bir şey demiyoruz ama biz de çalışıyoruz, başarılar kazanıyoruz. Ayrıca cimnastik sporu çok zor fiziğe dayalı bir spor. Çok ağır antrenman programlarımız var. Bunların göz ardı edilmesi bizi çok üzüyor. Bu olumsuz durumun düzeleceğine inanıyoruz o yüzden çok çalışmaya devam ediyoruz. Başarı kazandıkça adımız gündemde kalacak ve insanlar da bu sporu sevmeye başlayacak. Cimnastik tüm sporların anasıdır. Bir çocuk basketbolcu bile olmak istese cimnastik yapması ona büyük fayda sağlar. İnsanlarımızın yavaş yavaş bilinçlendiğini düşünüyorum, cimnastik daha çok ilgi duyulan bir spor dalı haline gelecek.