Tarihi binada yıkım bilmecesi
Fotoğraf: BirGün

BirGün ANKARA

Cumhuriyet döneminde inşa edilen Ankara Çankaya'daki İçişleri Bakanlığı’na tahsisli tarihi yapıların bir bölümünün yıkıldığı iddia edildi. Konu Meclis gündemine taşınırken CHP Milletvekili Murat Emir, “Yıkım işi için kuruldan izin alındı mı?” diye sordu.


Ankara’nın Çankaya ilçesi Devlet Mahallesi’nde yer alan ve Cumhuriyet döneminde inşa edilen tarihi yapılar, İçişleri Bakanlığı’na tahsis edildi. Tahsise konu parseller üzerinde bulunan İçişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı binaları ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığı binasının, “tescilli yapı” olarak ilan edildiğini ifade eden CHP’li Emir, bu parsellerde ‘yıkım’ için izin alınması gerektiğine dikkat çekti.

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

İçişleri Bakanlığı’na tahsisli tarihi yapıların bir kısmının yıkıldığını belirten CHP’li Emir, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Emir, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, “İlgili parsellerde tadilat ve yıkım uygulamalarının yapılması için Bakanlığınıza bağlı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Kurulu’na izin başvurusu yapılmış mıdır?” diye sordu. Emir, Ersoy’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

• Yapıldıysa, hangi tarihte başvuru yapılmıştır ve ilgili başvuruya yanıt verilmiş midir?

• Başvuru yapılmadı ise ilgili tadilat ve yıkım ile ilgili hukuki ve idari işlem başlatılmış mıdır?

• Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Kurulunun aldığı ilgili tescil kararlarının gizlilik derecesi söz konusu mudur?