Tarihi eserleri yok eden HES el değiştirdi
HES inşaatında tarihi eserlere zarar verdiği ve ortadan kaldırdığı gerekçesiyle yargılanan şirket HES projesinden vazgeçince devreye başkası girdi. Şirketin başvurusu üzerine Bakanlık jet hızıyla karar verdi. 21 Mart’ta halkın katılımı toplantısı yapılacak.
Gökay BAŞCAN
İnşaat aşamasında tarihi yapılar zarar veren ve haklarında ceza davası açılan Dedegöl Yatırım A.Ş. adlı şirket Sinanhoca Hidroelektrik Santralı (HES) projesinden vazgeçince devreye Ergünler Yol Yapı İnşaat devreye girdi. Ayrıca, proje onaylanırsa HES inşaatına hammadde sağlamak için kırma eleme tesisi ve beton santralı inşa edilecek.
Antalya’nın Manavgat ve İbradi ilçe sınırları içerisinde yer alan Sinanhoca köyü Manavgat Çayı üzerinde yapılması planlanan Sinanhoca HES projesi için, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapıldı. Ergünler Yol Yapı adlı şirketin başvurusu üzerine, projeyi iki günde inceleyen Bakanlık, 21 Mart Salı günü halkın katılımı toplantısı yapılmasına karar verildi. Şirket proje bedelini 935 bin 288 TL olarak belirledi.
MEZARLARA ZARAR VERİLDİ
Şirket yeni olsa da projenin geçmişi 2012 yılına uzanıyor. O dönemde aynı yerde HES yapmak isteyen Dedegöl Yatırım A.Ş. şirket yöneticileri ise bugün, 1. derece arkeolojik sit alanında yaptıkları yol çalışmasında tarihi eserlere zarar verdikleri gerekçesiyle yargılanıyor.
PROJE İPTAL EDİLDİ
Sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle dünyanın 200 önemli doğa alanından biri olarak bilinen bölgede HES yapmak için Dedegöl Yatırım A.Ş. 2012 yılında ÇED olumlu kararı verildi. Projeye itiraz eden bölge halkı kararı yargıya taşındı. Mahkemenin görüldüğü Antalya 2. İdare Mahkemesi bilirkişi keşfine karar verdi. Blirkişilerce hazırlanan raporda, projenin , “Akseki ve İbradı Önemli Doğa Alanı”, “Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” ve “ Altınbeşik Milli Parkı” na yakınlığı sebebiyle mevcut ekosisteme olan önemli etkileri olacağı belirtildi. Raporda yine projenin bölgeye vereceği zararlara dikkat çekildi. Mahkeme bunun üzerine 2017 yılında projeyi iptal etti.
TARİHİ ESERLER KAYIP
Bu süre zarfında faaliyete geçen şirket, sit alanında yol çalışmalarına başladı. Bölge halkının başvuruları üzerine inceleme yapan Side Müze Müdürlüğü, yol çalışmaları sırasında tarihi eserler ve tarihi mezarlar ortaya çıktığı, eserlerin firma yetkilileri tarafından ortadan kaldırıldığı ve bunlara rağmen faaliyetin sürdüğünü gördü. Bunun üzerine, şirket yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunan Müze Müdürlüğü, haklarında işlem yapılmasını talep etti. Aseki Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma kapsamında Dedegöl Yatırım A.Ş. yöneticilerinin ifadesi alındı. Yetkililer özetle, kendilerinin herhangi bir tarihi esere rastlamadığını ve oluşan selden sonra mezarların ortaya çıktığını öne sürdü.
2016 yılında yapılan suç duyurusu üzerine dosyayı yeni tamamlayan Savcılık, yetkililerin cezalandırılmasını talep etti. Hakların açılan davalar ve mahkemelerin projeye yönelik verdiği kararlar üzerine şirket projeden vazgeçti. Eski şirket yöneticileri yargılanırken bu kez HES için Ergünler Yapı devreye girdi. Proje onaylanırsa yurttaşlar yeni bir dava açacak.