Açılışı yarın yapılacak olan Etlik Şehir Hastanesi için başkentte 4 kamu hastanesi hafta sonu itibarıyla kapatıldı. Taşınma sürerken, bölge halkı ve sağlık meslek örgütleri "Yılların hastanelerine yazık ediliyor" diye tepki gösterdi.

Tarihi hastaneler yok ediliyor
Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden taşınma görüntüleri.

Sibel BAHÇETEPE

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yarın açılışı yapılacağı duyurulan Etlik Şehir Hastanesi için Ankara'da 4 kamu hastanesi kapatılıyor. Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi, Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ile Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin taşınma işlemleri ise sürüyor. Şehir hastaneleri gerekçe gösterilerek kapatılan hastanelerin en fazla Ankara'da olduğunu söyleyen eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) başkanlarından Op. Dr. Bayazıt İlhan, "Hastanelerde hızlı bir taşınma süreci işliyor. Yılların hastanelerine, yurttaşlara, sağlık çalışanlarına yazık oluyor" diyerek taşınmalara tepki gösterdi.

Başkentte hafta sonundan itibaren taşınmaları yapılan hastanelere giden yurttaşlar ise ne yapacağını bilmiyor. Hastanelerin kapanmasına ve taşınmasına hem halk, hem sağlık meslek örgütleri tepkili. Öte yandan yine kamuoyunda taşınacağı belirtilen ve yoğun tepki gören Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili belirsizlik ise sürüyor. Bazı hastanelerin taşınmaları sürerken hekimleri ve sağlık personeli de dün itibarıyla şehir hastanesinde göreve başladı.

EN FAZLA ANKARA ETKİLENDİ

Dr. İlhan, Ulucanlar Göz Hastanesi’nin taşındığını, bazı hastaların Cuma günü ameliyat masasından kaldırıldığını anlatarak “Bizim Ulucanlar Göz Hastanesi’nin ekibini Etlik Şehir Hastanesi’ne getirdiler. Halen hastaneye gelen hastalar oluyor. Bunun için Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden 4 göz hekimini geçici olarak Ulucanlar Göz’e görevlendirmişler. Hastalara mesaj atılmıştı, mesaj ulaşmayan ve gelmeye devam eden hastalara bakmak için ve muhtemelen tepki olmasın diye böyle bir geçici görevlendirme yaptılar” dedi.

Op. Dr. Bayazıt İlhan, Eski TTB başkanıOp. Dr. Bayazıt İlhan, Eski TTB başkanıOp. Dr. Bayazıt İlhan, Eski TTB başkanı

Şehir hastaneleri gerekçe gösterilerek kapatılan hastaneler konusunun en fazla Ankara'yı etkilediğini vurgulayan İlhan, özetle şunları kaydetti: “Ankara'da Etlik Şehir Hastanesi için beş hastanenin daha kapatılacağı planlanmıştı. Geçtiğimiz hafta bu konuda önemli gelişmeler oldu. Hastanemi Açın Platformu ve Onkoloji Hastanesi Kapatılmasın platformunun uzun zamandır yürüttüğü çabalar ses getirdi. Bakanlık ‘kapatılacak hastanemiz yok’ dedi. Açıklama yapıldı ama süreç hiç de öyle seyretmiyor. Dışkapı Yıldırım Beyazıt, Dr Sami Ulus Çocuk ve Kadın Sağlığı, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Doğum Hastaneleri'nin eğitim ve araştırma hastanesi vasıflarının kaldırıldığına dair bir yazı yazıldı, bu hastanelerde de hızlı bir ‘taşınma’ süreci işliyor. İlgili yazıda Onkoloji Hastanesi'nden bahsedilmese de orada da pek çok hekimin yer değiştireceği haberleri geliyor. Kamuoyundan gelen tepkilerle geri adım atılsa da bildiğini okuma anlayışı devam ediyor. Yılların hastanelerine, yurttaşlara, sağlık çalışanlarına yazık oluyor."

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kapatılacağını yalanladığı hastanelerin içlerinin boşaltıldığını, sağlık personelinin resmi görevlendirme olmaksızın Etlik Şehir Hastanesi’nde çalıştırıldığını söyledi. Emir, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Dışkapı E.A. Hastanesi üroloji, hematoloji ve Onkoloji Hastanesi anestezi ve genel cerrahi bölümlerinden önemli ölçüde doktor ve hemşire resmî görevlendirme olmaksızın Etlik Şehir Hastanesi’nde fiilen çalıştırılıyor" ifadelerini kullandı.

***

25 YIL SONUNDA BAKANLIĞA DEVREDİLECEK

Türkiye’nin en büyük şehir hastanesi olarak tanıtılan Etlik Şehir Hastanesi yarın (28 Eylül Çarşamba) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması beklenen törenle hizmete alınacak. Şimdiye dek 19 şehir hastanesi hizmete açılırken, yapımı süren şehir hastanesi sayısı ise 14. Yaklaşık 4 bin yatak kapasiteli hastane, Ankara'nın 2'nci, Türkiye'nin 20'nci şehir hastanesi olacak. Ankara Tabip Odası açıklamalarında ise Etlik Şehir Hastanesi için devlet projeyi yapan Türkerler-Astaldi konsorsiyumuna 25 yılda toplam 6.9 milyar lira kira ödecek denilmişti. Hastanenin sabit yatırım bedelinin 1 milyar 97 milyon TL olduğunu belirtilen açıklamalarda, 5.8 milyar liranın üzerinde bir fark devlet tarafından karşılanacağı kaydedilmişti. Hastane kampüsün 25 yıllık işletim hayatının sonunda Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi bekleniyor.