Tarihi istasyonların akıbetine dair bakanlıktan cevap yok

Dilara ŞİMŞEK

İstanbul Kadıköy’de atıl durumda kalan 6 istasyonun nasıl değerlendirileceği belirsizliğini koruyor. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, yaklaşık bir ay önce istasyon binalarının kültür ve sosyal yaşam merkezine dönüştürülmesi talebiyle imza kampanyası başlattı. Odabaşı, sürece dair şöyle konuştu:

“Taleplerimizi Ulaştırma Bakanlığına ilettik hiçbir şekilde olumlu ya da olumsuz cevap alamadık. change.org’ta ‘Kadıköy’deki Tarihi Tren İstasyonları Müze ve Kültür Merkezi Olsun’ başlıklı kampayamızı 42 bini aşkın kişi tarafından imzalandı. Kadıköylü komşularımız, İstanbullular ve birçok kentte yaşayan yurttaşlarımız bu kampanyayı destekledi. Yakın zamanda istasyon önlerinde imza kampanyası düzenlemeye başlayacağız. Arkadaşlarımız istasyon binalarının nasıl dönüşeceğine ve buralarda neler olabileceğine dair planların üzerinde çalışıyor. Her istasyon binası için halka soracağız.”

NE OLMUŞTU?

Hızlı tren projesi kapsamında 19 Haziran 2013’te Haydarpaşa-Gebze banliyö hattı durdurulmuş, hattın yeniden açılması altı yıl sonra 2019 yılında gerçekleşmişti. Ancak tarihi tren yolu üzerinde bulunan tarihi istasyonlar yeni projeye uygun olmadığı gerekçesiyle devre dışı bırakılmıştı.