Erzurum’daki tarihi kaleye defineciler tarafından zarar verildi, koçbaşlı mezar taşları bölgeden alınarak götürüldü

Tarihi kaleye zarar vererek mezar taşlarını götürdüler

Erzurum’un kuzeyinde şehir merkezine 30 kilometre mesafedeki Dumlu Baba Dağı’nın eteklerinde bulunan, deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikte ve gözlerden ırakta bir tarih daha yok oldu. Fırat Nehri’nin kaynağı olarak bilinen, Dumlu Baba Dağı’nda Kırkgöze Mahallesi’ne ait yaylanın içinde kalan yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Tunç Çağı’na ait kale ve koçbaşlı mezar taşları, define avcıları tarafından yıllarca yapılan kazılar neticesinde yerle bir edildi. Türkiye’de birçok tarihi mekânı olduğu gibi burayı da harabeye çeviren define avcıları her biri yaklaşık bir ton ağırlığında olan koçbaşı taşlarını içerisinde altın olduğunu düşünerek parçalamış ya da bulunduğu yerden taşıdı.

Resmi başvuru yapıldı

Erzurum’un Kültür ve Tarihi üzerine araştırma yapan Ömer Faruk Kızılkaya, mezar taşlarının kaybolduğunu ve yapılan kaçak kazıyla yeni bir mezar taşının gün yüzüne çıkarıldığı bilgisini aldıklarını söyledi. Kızılkaya, “Bölgeye çıkıp duruma şahit olduktan sonra Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne konuyla ilgili bilgi vererek gerekli çalışmaların yapılması için resmi başvuru yaptık” dedi.

En iyi ustalar yapacakmış!

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in talan edilmesi süreci devam ediyor. Ilısu baraj göletin altında kalacağı için taşları sökülen Süleyman Koç Camii minaresinin yeni yerleşim biriminde taşlarının, ‘Türkiye’nin en iyi taş ustaları’ tarafından yeniden yerine yerleştirileceği iddia edildi. 36 metreden 22 metresi indirilen 611 yıllık Süleyman Koç Camii minaresinin taşları titizlikle arkeopark’a götürülürken, 1 ay sonra yeniden yapılacak minarenin yapımında 15 taş ustası çalışacak.