Kanal İstanbul Projesi üzerindeki iki tarihi köprünün taşınması için açılan ihaleye karşı TMMOB’ye bağlı odalar yargıya başvurdu. Yapılan açıklamada köprülerin taşınmaz kültür varlığı olduğu hatırlatılarak “İhale hukuka aykırı” dendi

Tarihi köprülerin taşınması hukuka aykırı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘çılgın projesi’ Kanal İstanbul ile ilgili tartışmalar sürüyor. Dünyanın tek gündemi haline gelen koronavirüs krizi sürerken mart ayında Kanal İstanbul projesi için ilk ihale yapıldı. Projenin etki alanında bulunan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin taşınıp yeniden yapılması için 5 firma teklif verdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve bağlı 12 Odadan Kanal İstanbul Projesi kapsamında yapılan köprü ihalesine yürütmenin durdurulması davası açıldı.

TMMOB tarafından yapılan açıklamada davalar sonuçlanmadan ihale kararı alınmasının hukuka aykırı olduğunun altı çizildi. Tarihi iki köprünün taşınması için yapılan ihalenin yasal ve teknik olarak gerekçesiz olduğu vurgulandı.

119 KÜLTÜR VARLIĞI ETKİLENECEK

“Proje sadece iki tarihi köprüyü değil; pek çok doğal ve arkeolojik sit alanı ile kültür varlığını tehdit eden bir proje” denilen açıklamada şöyle devam etti:

“İhaleye konu olan Odabaşı ve Dursunköy Köprüleri Korunması Gerekli Tescilli Taşınmaz Kültür Varlıklarıdır. ÇED Nihai Raporunda projenin koruma alanları ile kültür varlıklarına olumsuz etkilerine dair herhangi bir değerlendirme bulunmamakta. ÇED Nihai Raporuna göre 119 adet kültür varlığı Proje Etkilenme Alanında kalmakta. Kültürel varlıkların projenin gerçekleştirilmesi amacıyla bozulmaları veya yok edilmeleri uluslararası sözleşmelere, anayasaya ve yasalara aykırı.”

YASAL VE TEKNİK OLARAK GEREKÇESİZ

İhalenin yasal ve teknik olarak gerekçesiz olduğunun altı çizilerek şu ifadeler yer aldı:

■ Köprülerin mevcut durumunu yasal standartlar doğrultusunda ortaya koyan ve kurul tarafından onaylanan belgeler hazırlanmadan,

■ Bu belgelere dayanılarak ‘yerinde koruma’nın mümkün olup olmadığını bilimsel olarak değerlendiren, onaylı bir teknik rapor olmadan,

■ Köprüler için ‘taşıma’ gerekliliğini ortaya koyan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla uygun bulunmuş bir teknik rapor olmadan,

■ Tarihi eserin teknik olarak nasıl taşınacağına ve nerede, hangi teknikler kullanılarak yeniden inşa edileceğine dair bir karar olmadan gerçekleştirilecek proje ihalesinin bir koruma kurulu kararı ve izni olmadan yapılması hukuka aykırıdır.