Tarihi Moda İskelesi'nde restorasyon skandalı yaşandığına yönelik iddialar üzerine inceleme başlatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mülkiyetinde bulunan iskeledeki çalışmalar, şimdilik durduruldu.

Tarihi Moda İskelesi restorasyonunda usulsüzlük

Anıtlar Kurulu da usulsüzlükleri tespit için Moda İskelesi'ne personel gönderdi.

Dönemin ünlü mimarlarından Vedat Tek tarafından 1916-1917 yılları arasında inşa edilen Moda İskelesi'nde bir süre önce restorasyon çalışmaları başlatıldı. CHA'nın haberine göre; en son Beltur A.Ş tarafından işletilen 100 yıllık iskelede restorasyon çalışmaları sırasında hatalar yapıldığı iddia edildi. İskelede incelemelerde bulunan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu ile Mimarlar Odası Kadıköy Temsilcisi Saltık Yüceer tarihi binada yapılmaması gereken 8 restorasyon hatası belirledi. Zemin kata yapılan sundurma, iskele harman tuğla duvar, cephedeki klimalar, kapatılan yolcu girişleri, kapatılan teras kat, çinko mutfak bacası, PVC doğramalar ve boyalı taş duvar cephe gibi hatalar gösterildi.

İddiaların basında yer alması üzerine harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, restorasyon çalışmalarını geçici süreyle durdurdu. Anıtlar Kurulu da kamuoyuna yansıyan haberlerin doğru olup olmadığını belirlemek için 2 görevli gönderdi. Bugün sabah saatlerinde Moda İskelesi'ne gelen İstanbul 1 Numaralı Tabiat Varlıkları'nı Koruma Bölge Kurulu görevlileri inceleme yaptı. Çalışmaların porjeye uygun yapılıp yapılmadığını denetleyen görevliler, bol bol resim çekti. Yaklaşık bir saat iskelede kalan görevliler, açıklama yapmadan ayrıldı.

Anıtlar Kurulu görevlilerinin klimalar dışında hata tespit etmedikleri öne sürüldü. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu'nun tespit ettiği hataların son restorasyonda yapılmadığı, iskelenin bir dondurma firmasına verileceği iddialarının ise gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Moda İskelesi'ndeki restorasyon çalışmalarının gerekli incelemelerden sonra yeniden başlayacağı öğrenildi.