Konut alanı, 680 araçlık otopark, 160 odalı otel, ofis, kafe ve restoranların inşa edileceği açıklanan Ankara'nın tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nde çalışmalar başladı. ŞPO Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursunüstün, “Mahkeme kararlarına ve devam eden davalara rağmen yıkım ve restorasyon çalışmalarına başlandığını" açıkladı.

Tarihi Saraçoğlu Mahallesi'nde talan başladı

İSMAİL ARI

Ankara’nın tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nde, 124 adet daireden oluşan konut alanı, 680 araçlık otopark, 160 odalı otel, ofis, kafe ve restoranların inşa edileceği proje için yıkım ve restorasyon çalışmaları başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile Recep Tayyip Erdoğanın imam hatipten arkadaşı Hasan Gürsoy’a ait olan Güryapı Şirketi tarafından yapılan projeye yönelik tepkiler sürüyor.

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursunüstün, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Pandemi koşullarını fırsata çeviren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emlak Konut Gayrimenkul ve yüklenici firma olan Güryapı Şirketi, bugüne kadar elde ettiğimiz hukuki kazanımlara, mahkeme kararlarına ve devam eden davalarına rağmen yıkım ve restorasyon amacıyla çalışmalarına başlamıştır” dedi.

tarihi-saracoglu-mahallesi-nde-talan-basladi-786201-1.

SAKLANARAK HIZLICA ALANDAN ÇIKARILIYOR

“Saraçoğlu Mahallesi 1’inci Derece Kentsel Sit Alanındaki tarihi, kültürel ve doğal değerlerimizi sermayeye peşkeş çekmeyi amaçlayan benzer planlar sürekli önümüze gelmektedir. Yapılan uygulamalar, Ankara'nın en değerli kamusal alanlarından birini sermayedarlara hediye edebilmek için çeşitli kamu kurumlarının seferber edilmesidir” diyen ŞPO Ankara Sekreteri Ömer Dursunüstün şunları anlattı:

“Saraçoğlu mahallesinde sürdürülen rant politikası, iktidar-sermaye ortaklığında türlü usulsüzlüklerle devam ettirilmektedir. 27 Eylül’de yaptığımız gözlemlerde, daha önce sondaj çalışmaları yapılan Dip sokak çevresindeki tescilli binaların ahşap doğramaları ve yapı donatı elemanlarının söküldüğü, çıkan hafriyatın gözlerden saklanarak hızlıca alandan çıkarıldığı tespit edilmiştir. Plan kapsamında, burada yer alan tescilli yapıların yıkılacağı, yerine yeraltı otoparkı ve otel yapılacağını biliyorduk. 95'inci Sokak'ta ise davaları devam eden planın kapsamında olan restorasyon projesi üç binada başlatılmıştır.

tarihi-saracoglu-mahallesi-nde-talan-basladi-786202-1.

ALANA GİRİŞİMİZ ENGELLENDİ

Tüm bu uygulamalar yasal olarak inşaat ve ruhsat bilgilerinin belirtilmesi gereken, alandaki işçilere sorduğumuzda 'aslında olması gerekir ama yok' dedikleri inşaat tabelası olmadan sürdürülmektedir. Bu uygulamalar hukuki süreçlere ve şehircilik ilkelerine aykırıdır. Diğer taraftan alana girişimiz engellenmiştir. Dip Sokak'ın her iki girişi güvenlik görevlilerince kapatılmış, kamuya ait olan sokakta yürümek Emlak Konut’un iznine tabi kılınmıştır. Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi olarak hukuki mücadelemizi sürdürürken, kamuoyunu bilgilendirerek Saraçoğlu mahallesinin takipçisi olduğumuzu belirtiriz.”

tarihi-saracoglu-mahallesi-nde-talan-basladi-786206-1.