Google Play Store
App Store

İstanbul’un 1500 yıllık tarihi Kara Surları yıkım tehlikesi ile karşı karşıya. Arkeolog Yavaşçay, surların kontrolünü sağlayanlardan AKP’li Fatih Belediyesi’nin bazı kısımları düğün salonu olarak kullandığın söyledi.

Tarihi surlarda derin çatlaklar
Tarihi surlardaki derin çatlaklar dikkat çekiyor. (Fotoğraf: BirGün)

Umut SERDAROĞLU

Son günlerde başta Ayasofya olmak üzere pek çok tarihi eserin tahribatı ortaya ortaya çıkarken, bu kez de 1500 yıllık tarihi ile bilinen İstanbul Kara Surlarında derin çatlaklar oluştuğu gözler önüne serildi. Roma İmparatorluğu’ndan bu yana ayakta kalan Kara Surlarının altıncı kulesinde görülen görüntüler, çatlaklara müdahale edilmediği sürece yaşanabilecek en küçük bir olayda yıkılabileceği endişesini de beraberinde getirdi.

Görüntülerin ortaya çıkmasını sağlayan Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, surların korunmasından sorumlu olanların AKP’li Fatih Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) olduğunu söylerken, kulenin son durumunu bildirdiği anda sadece İBB’nin kendisine geri dönüş yaptığını, Fatih Belediyesi’nin ise kendisiyle hiçbir temasının olmadığını aktardı. Surlarda yaşanan derin ve büyük çatlakların önemini BirGün’e anlatan Yavaşçay, ayrıca Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinin ardından alanda sürekli gerçekleşen sıkıntı ve tahribatlara da değindi.

TAHRİBAT BÜYÜK

Fotoğrafta görünen tahribatın benzerinin diğer kulelerde de yer aldığını söyleyen Yavaşçay, şöyle konuştu:

“Marmara denizi tarafı, Haliç tarafı, kara tarafı olmak üzere bu surlarda yüzden fazla kule yer alıyor. Ben şimdilik sadece bir kuleyi gündeme getirdim. Ancak kötü durumda olan başka kuleler de yer alıyor. Gerçekten çok derin çatlaklar var. En küçük bir sarsıntıda hatta kendi kendine bile yıkılabilecek durumdalar.”

Kulelerdeki tahribatı bildirdiğinde kendisine sadece İBB’den dönüş yapıldığını aktaran Arkeolog Yavaşçay, “Surların bazıları Fatih Belediyesi’nin bazıları ise İBB’nin kontrolünde. Paylaşımda bulunduğumda sadece bana İBB, İBB Miras ve İBB Bilgilendirme hesaplarından dönüş yaptı” dedi.

Ömer Faruk Yavaşçay, ArkeologÖmer Faruk Yavaşçay, Arkeolog

DÜĞÜN SALONU YAPILDI

Sur bölgesinde birçok alanın restore edilmediğini belirten Ömer Faruk Yavaşçay, özellikle Fatih Belediyesi tarafından bu alanların düğün salonu olarak kullanıldığının altını çizdi. Yavaşçay "Restore edilmemiş yerlerde depo olarak kullanılan alanlar ve hatta düğün salonu olarak kullanılan yerler var. Bu alanların bu şekilde kullanılmasını organize eden ise Fatih Belediyesi" dedi. 1960’larda bölgede “Kennedy Caddesi” yapılırken bazı kulelerin bilerek yıkıldığını da anlatan Yavaşçay, “Şimdi de Haliç ve Marmara surları restore edilmediği müddetçe tamamen yok olacak. 1500 yıllık bu eserin korunması için her şey yapılmalı” diye konuştu.

AYASOFYA'DA TAHRİBAT

Arkeolog Yavaşçay sözlerinin devamında Ayasofya’da yaşanan tahribatlara da değindi. Ayasofya’nın AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emriyle camiye dönüştürülmesinin ardından ortaya çıkan kalabalıkla birçok sıkıntının yaşanmaya başladığını belirten Yavaşçay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayasofya’da yaşanan tahribatın haddi hesabı yok. Su hazinesi kırık olduğu için bu bölge ayakkabılık olarak kullanılıyordu, bahçede Ayasofya ile ilişkisi olmayan enkaz kalıntıları vardı ve kimse bunlara müdahale etmiyordu. Ancak gündeme gelince bu bölümler restore edildi. Biliyorsunuz Ayasofya’nın kapıları tahrip edildi. Geçenlerde bir kapısının daha tahrip edildiğini ortaya çıkardım. Maalesef Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinden sonra yoğunlaşan kalabalık nedeniyle bu sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Müzeyken yılda 2 milyon ziyaret ederken şimdi neredeyse 12 milyon insan ziyaret ediyor. Bu kadar çok kalabalık olunca kontrol etmek de zor oluyor. Bu yüzden mutlaka yoğunluk azaltılmalı. Müzedeki gibi kartlı sistem şimdilik en ideali gibi duruyor. İnsanlar istiyorsa ibadetlerini yapsınlar ancak paralı ve kayıtlı bir sistem şart gibi duruyor.”

Ayasofya’nın tarihi kapısındaki tahribat.Ayasofya’nın tarihi kapısındaki tahribat.