Tarihi Vali Konağı yok oluyor

Haber Merkezi

İzmir Göztepe’deki harabeye dönen 130 yıllık tarihi Vali Konağı TBMM gündemine taşındı. İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, Vali Konağı’nın son durumuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Yazılı açıklama yapan Çıray, Vali Konağı’nın son görüntülerinin tüm İzmirlileri şoka uğrattığını ve üzdüğünü belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle İzmir’in tarihi miraslarının umursanmaz bir tavırla talan edilmesine göz yumulması veya amacı dışında kullanımlarının önünün açılması ilk değil. Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi de geçtiğimiz sene başka alternatif çözümler olmasına rağmen Emniyet Müdürlüğü binası yapılmak istenmiş ve İzmirlilerin kurucu değerlerimize ve tarihi miraslarımıza olan hassasiyeti sonucunda şanlı polisimiz için başka kullanışlı bir bina bulunarak AKM’nin özü korunmuştu. Ancak şimdi ise Atatürk, İsmet İnönü ve pek çok İzmir valisini ağırlamış olan Vali Konağı’nın son hali tüm İzmirlileri hayrete düşürmüş ve üzmüştür. Su boruları sökülmüş, tavan ve duvarları tahrip edilmiş, kiremitleri yerlerinden çıkarılarak yağışlara açık hale getirilmiş, yani adeta savaştan çıkmış bir bina görünümünde olan Vali Konağı’nın Kurban Bayramı’nda gündüz vakti hırsızların göz göre göre hırsızlık yapmaya devam etmesi kabul edilemez.”

Aytın Çıray, Bakan Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

•İzmir Göztepe’deki tarihi Vali Konağı neden gerekli önlemler alınarak korunmamıştır?

•Vali Konağı’nın harabe durumuna düşmesinin sorumluları kimlerdir?

•İzmir Valiliği’nin Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne yaptığı öneriyle Karataş’taki Rektörlük binası ile Göztepe’deki Vali Konağı takas edilmiş ve Vali Konağı Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne devredilmiştir. Konağı geri almayı ve düştüğü bu harabe durumdan kurtarmayı ve restore ederek yeniden İzmir’in ve İzmirlilerin hak ettiği haline dönüştürmeyi düşünüyor musunuz?

TARİH İSTASYON BİNASI TAHSİS EDİLİYOR

Öte yandan İzmir Karşıyaka’da 1800’lü yılların başında inşa edilen ve kentin simge yapılarından tarihi istasyon binası, Cumhurbaşkanı onayı ile İzmir Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne tahsis edilmesine de tepkiler sürüyor. Tarihi yapıyı kültür tesisi olarak halkın kullanımına açmak amacıyla 3 yıldır talep ettiklerini ancak olumlu yanıt alamadıklarını söyleyen Karşıyaka Belediye Başkanı CHP’li Cemil Tugay, ‘‘Bu alan kesinlikle kültürel amaçlı kullanılmalıydı. Cumhurbaşkanının onayına gitmesini çok anlamlı bulmuyorum. Bunun siyasi tavır olduğunu düşünüyorum. Bu yanlış karardan dönülmeli’’ dedi.