Madrid'deki NATO Liderler Zirvesi'nin bildirgesi paylaşıldı. "İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka davet edilmesi kararı alınan bildirgede, Rusya, ittifaka 'en önemli ve doğrudan tehdit' olarak tanımlandı. Açıklanan bildirge sonrası konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye-İsveç-Finlandiya arasındaki mutabakata ilişkin konuşan Stoltenberg, "Bu Türkiye için iyi bir anlaşma, Finlandiya, İsveç ve NATO için iyi bir anlaşmadır" dedi.

'Tarihi' zirvede ilk gün: NATO Liderler Zirvesi'nin bildirgesi paylaşıldı

İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen ve yeni ‘stratejik konsept’in kabul edilecek olması nedeniyle son yılların en önemli zirvesi olarak görülen NATO Liderler Zirvesi'nin bildirgesi paylaşıldı.

İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka davet edilmesi kararı alınan bildirgede, Rusya , ittifaka 'en önemli ve doğrudan tehdit' olarak tanımlandı. Rusya, 2010’daki stratejik konseptte dış ortak olarak tanımlanıyordu.

ÇİN İLK KEZ TEHDİT OLARAK SINIFLANDIRILDI

Bildirgede, Çin'e ilk kez yer verilerek, "Çin'in hırsları ve zorlayıcı politikaları, çıkarlarımıza, güvenliğimize ve değerlerimize meydan okuyor. Çin küresel ayak izini ve proje gücünü artırmak için geniş bir yelpazede siyasi, ekonomik ve askeri araçlar kullanırken, stratejisi, niyetleri ve askeri birikimi hakkında belirsizliğini koruyor" değerlendirmesi yapıldı. Çin'in 'kötü niyetli hibrit ve siber operasyonları, çatışmacı söylemi, dezenformasyonuyla müttefikleri hedef aldığı' ifadelerine yer verilen bildirgede böylece NATO'nun güvenliğine zarar verdiği savunuldu.

STOLTENBERG: TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR EDİYORUM, NATO İÇİN İYİ BİR ANLAŞMA

Bildirgenin açıklanmasının ardından konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında varılan mutakabata ilişkin "Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO için iyi bir anlaşma. Çabalarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Madrid Stratejik Konsepti'nin Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü döneminde kabul edildiğini vurgulayan Stoltenberg, "Rusya, Avrupa'da barışı yıktı. NATO olarak doğu kanadımızdaki mevcudiyetimizi güçlendireceğiz ve birliklerimizi önceden belirlenmiş birimler ve yeni kapasitelere dönüştüreceğiz" şeklinde konuştu.

NATO Genel Sekreteri, "Uzun bir savaş için hazırlıklı olmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, şunları söyledi:

Liderlerimiz NATO’nun yeni stratejik konseptini kabul ettiler. Yeni konseptte Rusya tehdidine dikkat çekildi. Finlandiya ve İsveç’i NATO üyeleri olarak davet etme kararı alındı. Türkiye-İsveç-Finlandiya arasındaki mutabakat bu kararın önünü açtı.Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Bu Türkiye için iyi bir anlaşma, Finlandiya, İsveç ve NATO için iyi bir anlaşmadır. İsveç ve Finlandiya'nın adaylık sürecinin hızlı ilerlemesini bekliyoruz.

'UKRAYNA'YA DAHA FAZLA SİLAH GÖNDERİLECEK'

Liderler Ukrayna'ya çok güçlü bir destek mesajı gönderdiler. Ukrayna'ya daha fazla askeri malzeme, silah ve ağır silah gönderilecek. Ukrayna'nın adaylığı konusunda kapımız açık olacak.

Savunma anlamında temelden bir dönüşüm öngörüyoruz. Daha fazla varlığımız olacak dediğimiz zaman, zaten mevcut olan muharip gruplarımızı özellikle ittifakın Doğu kısmında daha üst düzeye çıkaracağız. İnsanların daha hızlı bir şekilde gelebilmesi ve aynı zamanda ellerinde yeterli muharip kuvvetin, yakıtın ve mühimmatın olabilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Her şey hazır olursa bunu gerçekleştirebiliriz. Mevcut olan varlığımızın üzerine daha önce belirlenmiş ve konuşlandırılmış ekipmanın kullanımından bahsediyoruz. Soğuk Savaş'tan bu yana ilk defa daha önce görevlendirilmiş kuvvetlerle bunu yapacağız."

BİLDİRGEDEN

"5. Madde de dahil olmak üzere Washington Antlaşması'na bağlılığımız katıdır. Güvenliğin kökten değiştiği bu ortamda, Madrid Zirvesi, ittifakımızı güçlendirmede ve uyumunu hızlandırmada bir dönüm noktasıdır.

Ukrayna hükümeti ve halkıyla tam dayanışma içindeyiz. Ukrayna'nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğimizi yineliyoruz. Ukrayna'nın savunma hakkını ve kendi güvenlik düzenlemelerini seçme hakkını tam olarak destekliyoruz.

NATO'nun Açık Kapı Politikasına bağlılığımızı yineliyoruz. Bugün Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya üye olmaya davet etmeye ve Katılım Protokollerini imzalamaya karar verdik. Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında üçlü mutabakata varılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Finlandiya ve İsveç'in katılımı onları daha güvenli, NATO'yu daha güçlü ve Avrupa-Atlantik bölgesini daha güvenli hale getirecek.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırganlık savaşını en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu insani felaketin tüm sorumluluğu Rusya'ya aittir. Rusya bu savaşı derhal durdurmalı ve Ukrayna'dan çekilmelidir."