‘Tarihin en gericisi’ olarak nitelendirilen Meclis’te dün milletvekilleri yeminlerini etti. Bakanlar yemin etmezken Erdoğan muhalefet tarafından protesto edildi. Hâlâ cezaevinde tutuklu bulunan Atalay da törene katılamadı.

Tarihin en gerici ve sağcı Meclis’i protestoyla açıldı
Fotoğraf: AA

BirGün/ANKARA

TBMM’nin 28’inci yasama dönemi açılış töreni kapsamında TBMM’ye gelen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sadece Cumhur İttifakı üyesi partiler ayakta karşıladı. Muhalefet ise Erdoğan’ın gelişini yerinde karşıladı. Can Atalay, milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmediği için yemin edemedi. Bakanlar da yemin etmeyenler arasında yer aldı. Bakanlar, bu akşam yapılması beklenen yeni kabine ilanının ardından yarın yemin edebilir.

14 Mayıs seçimleri kapsamında belirlenen yeni TBMM, yemin töreninin ardından 28’inci yasama dönemine başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başkanlığını yaptığı ve ilk yemini ettiği Meclis’teki törene TİP Milletvekili Can Atalay tahliye edilmediği için katılamadı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, çok sayıda genel başkan, yemin törenini locadan takip etti. Millet İttifakı liderlerinden Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Ahmet Davutoğlu ve Gültekin Uysal törene katılmadı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlığı sürecinde bir yemin törenini ilk kez genel kurul sıraları yerine locadan takip etti.

Genel Kurul’da Erdoğan’ı sadece Cumhur İttifakı milletvekilleri ayakta karşıladı. Erdoğan’ın gelişi sırasında CHP, İYİ Parti ve HDP’li milletvekilleri de ayağa kalkmadı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu da locada kendisine ayrılan yerde Erdoğan geldiği sırada ayağa kalkmadı.

HDP GRUBU ŞEKİLLENDİ

Yeşil Sol Parti kimliği ile TBMM’de yer alacak HDP Meclis Grubu, köklü bir değişikliğe gitmeyerek yeni döneme başladı. Mevcut grup başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç’un görevlerine  devam etmesi kararlaştırıldı. Meclis İdare Amirliği görevini Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan, Meclis Başkanvekilliğini ise İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder üstlenecek. Tülay Hatimoğulları ise Meclis Başkanlığına aday olacak. Parti ayrıca yaz aylarında siyasi perspektifini tartışacakları bir de kamp gerçekleştirecek. Kampın ardından partinin yeni dönem yönetiminin belirlenmesi bekleniyor. Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın adı yeni eş genel başkanlık için geçiyor.

CHP GRUBUNU BUGÜN BELİRLEYECEK

Yemin töreninin ardından Millet İttifakı’nın gündemi, Meclis grupları oldu. Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi arasındaki grup görüşmeleri başladı. CHP ise bugün yeni Meclis yönetimini belirlemek için Parti Meclisi toplantısının ardından basına kapalı grup toplantısı düzenleyecek.

AKP de yeni dönem yönetimini bugün kapalı grup toplantısı ile belirleyecek. AKP Merkez Yönetim Kurulu toplantısında isimleri belirlenen Grup Başkanı Sivas Milletvekili Abdullah Güler ve Grup Başkanvekilleri Abdülhamit Gül, Özlem Zengin, Muhammet Emin Akbaşoğlu, Bahadır Yenişiherlioğlu ve Leyla Şahin için seçim yapılacak.

ÖNCELİKLİ GÜNDEM ACI REÇETE

Aralarında HÜDAPAR ve Yeniden Refah Partili milletvekillerinin de bulunduğu Cumhur İttifakı üyesi 316 milletvekilinin ajandasında tartışmalı düzenlemeler bulunuyor. TBMM’nin 28’inci yasama döneminde vatandaşa yeni vergi yükleri getirecek düzenlemenin ilk sıralara alınması bekleniyor. Ayrıca HÜDAPAR ve Yeniden Refahlı isimlerin başta 6284 sayılı kanun olmak üzere kadınların kazanılmış çok sayıda hakkında müdahale niyetinde oldukları da bildiriliyor. Başörtüsünün Anayasa’ya alınması hakkındaki düzenleme de yeniden gündeme getirilebilir.

GÖKÇEK YEMİN METNİNİ OKUYAMADI

TBMM Genel Kurulu’ndaki yemin töreni sırasında eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek yemin krizi yaşadı. AKP Ankara Milletvekili Gökçek, yemin metnini yanlış okudu. Yerine geçmek üzere olan Gökçek’i muhalefet milletvekilleri uyardı. Bunun üzerine Gökçek, metni ikinci kez okuyarak milletvekili sıfatına kavuştu. 

***

ATALAYSIZ TÖREN

Gezi tutuklusu Can Atalay, Hatay’dan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili seçildi ancak henüz serbest bırakılmadı. TİP yaptığı açıklamada, "Hatay Milletvekilimiz Can Atalay, bugün TBMM’de yemin töreni olmasına rağmen hukuksuz biçimde cezaevinde tutuluyor" diyerek Atalay’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu. CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül de düzenlediği basın toplantısında, Atalay’ın tahliye edilmemesine tepki gösterdi. Atalay’ın milletvekilliği kaydı da avukat Bülent Akbay tarafından gerçekleştirildi. Yemin töreninde Atalay’ın ismi okunduğunda TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil "Silivri’de esir tutulduğu için şu anda yemin edemiyor" diye seslendi.

***

MECLİS BAŞKANLIĞI İÇİN DE SÜREÇ BAŞLADI

Meclis’te dün yapılan tören sonrasında yeni başkanı belirleyecek süreç de başladı. Siyasi partiler pazartesi ve salı günü Meclis başkanı adayını TBMM Başkanlığı’na bildirecek ve çarşamba günü TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak oylama ile yeni Meclis başkanı seçiminin ilk turu yapılacak. Başkan seçimi gizli oylama ile yapılacak. İlk iki oylamada 400, sonuç alınamazsa üçüncü oylamada salt çoğunluk olan 301 kabul oyuyla başkan seçilebilecek. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa da bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilmiş olacak.