Google Play Store
App Store

Bilim insanları, bir atom tanesini tarihte ilk kez X ışınlarıyla gözlemlemeyi başardı. Yeni çalışmanın özellikle nano dünyada büyük bir önem taşıyacağı düşünülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi
Tarihte ilk kez bir atom tanesi, X ışınları ile görüntülendi
Görsel: Pixabay

Evrendeki her maddenin en temel yapı taşı olan atomlar hakkında bilim dünyasında bir ilke imza atıldı. Bilim insanları, ilk kez tek bir atomu X ışınlarıyla gözlemledi.

Çalışma, Ohio Üniversitesi, Chicago Üniversitesi ve Argonne Ulusal Laboratuvarı’ndan bilim insanları tarafından gerçekleştirildi, Nature’da yayımlandı.

Webtekno'nun haberine göre yapılan yeni çalışmayla birlikte X ışınıyla gözlemlenen en küçük yapı taşı da bir atom tanesine kadar düştü. Bilim insanları, bu başarıyla pek çok yeni yolun ve keşfin de önünün açılmasını bekliyor.

Atom, X ışını altında böyle gözüküyor:

Yukarıda görülen fotoğraf, tek bir demir atomundan oluşan supramolekülün X ışını altındaki görüntüsünden oluşuyor.

Bu görüntü ise 6 ribidyum ve bir demir atomunun oluşturduğu supramoleküler yapılar yer alıyor.

NE İŞE YARAYACAK?

Günümüz teknolojisiyle atomları normal bir şekilde gözlemlemek ve fotoğrafını çekmek dahi mümkün. Ancak X ışını olmadan herhangi bir şeyin içi görüntülenemeyeceği gibi atomlarda da aynı şey geçerli.

Atomların X ışını ile gözlemlenmeye başlaması, en küçük ve temel yapı taşımızın içinde neler olduğunu çok daha iyi görmemizi sağlayacak. Aynı zamanda bir atomun kimyasal durumu hakkında çok daha detaylı bilgiler edinebilecek.