Tarihten bir albüm geldi

BEKİR ÖZGÜR AYBAR

“Merhaba gençler ve her zaman genç kalanlar. Huzurunuzda biz: Cem Karaca & Moğollar” Bu sözler Cem Karaca’ya ait. Birkaç gün önce Universal Music aracılığıyla yayınlanan “2.2.1973” adlı albümün ilk saniyelerinde tam 43 yıl önceden bugüne sesleniyor üstat. Hikâyesi ise şu: Cem Karaca ve Moğollar 1973 yılının ocak ayında Ankara’da sahne alıyorlar. Ekibin tamamı henüz 20’lerini yaşıyor ve konserin heyecanını sahneden indiklerinde de hissediyorlar. Bunu fark eden İzzet Öz ekibe bir stüdyoya kapanıp konseri aynen çalmayı teklif ediyor. Cem Karaca’nın şu fikri kayıt konseptini son haline ulaştırıyor: “Stüdyoya girelim. Şarkıları kaydedelim. Aralarda da sohbet ederiz. Güzel bir anı olur bize.”

Hep birlikte tüm gece çalışıyorlar. Şarkılar belirleniyor, sabahın ilk ışıkları göründüğünde akış bitiyor. Bir günlük aranın sonrasında 2 Şubat 1973 tarihinde kayıt tamamlanıyor. Cem Karaca & Moğollar’ın “Güzel bir anı olsun” düşüncesiyle oluşturdukları bu kayıt “2.2.1973” adlı albümle tekrar keşfedileceği ve hatta basılacağı güne kadar İzzet Öz’ün arşivinde bekliyor.

Anadolu Rock müziğinin temellerinden güç alan bir albüm bu. Şarkı aralarındaki küçük sohbetlerde Cem Karaca’nın, Cahit Berkay’ın, Taner Öngür’ün ve Ayzer Danga’nın konuşmalarını dinlerken zaman içinde yer değiştiriyoruz bir nevi. Akıp giden parçalar boyunca yaptığımız tek şey tarihe tanıklık etmek oluyor. Anadolu Rock’a altın çağını yaşatan seslere sımsıkı tutunuyoruz bu sayede. Âşık Mahzuni Şerif bestesi “İhtiyar Oldum” ve Muhlis Akarsu’dan “Obur Dünya”nın yanı sıra “Ala Geyik Destanı”, “Deniz Üstü Köpürür” ve “El Çek Tabip” gibi anonim eserler de Cem Karaca’nın vurucu vokaliyle hayat buluyor. Altı numarada ses veren “Edalı Gelin”i de ayrıca belirtelim. Final anlarındaki emprovize geçişler şarkıya başka bir hava veriyor.

İzzet Öz’ün deyimiyle bu albüm Cem Karaca’yı 12. ölüm yıldönümünde anmak için yayınlandı. Şüphesiz bunu sonuna kadar hak ediyor Karaca. İnişleri ve çıkışlarıyla 59 yıl süren ömrüne bir efsane sıkıştırmayı başarmış biriydi O. Anadolu Rock’ın öncü temsilcilerindendi. İngiltere için, tüm dünya için John Lennon ne ise Cem Karaca da bu topraklar için odur. Daha azı değil.