ABD’nin Rusya’yı çevreleme stratejisi sürerken Almanya Savunma Bakanı’nın Rusya’ya karşı silah kullanma çağrısına Kremlin’in tepkisi sürüyor: “Geçmişte benzer adımların nasıl sonuçlandığı çok iyi bilinmelidir”

Tarihten ders alın

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya ile ABD’nin başını çektiği krizlerin ardı arkası kesilmiyor. ABD’nin “baş düşman” ilan ettiği Rusya’yı çevreleme stratejisi adım adım hayata geçirilmeye çalışılırken Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in NATO’ya yaptığı Rusya’ya karşı silah kullanma çağrısı krizi farklı bir boyuta taşıdı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Kramp-Karrenbauer’in Rusya’yı çevreleme ve nükleer silah kullanma çağrılarının kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyledi. YouTube’da açıklamada bulunan Zaharova, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun kesinlikle net bir şekilde, ellerindeki gerçeklerle duygulara kapılmadan bu tür açıklama ve saldırıların kabul edilemez olduğuna dair açıklamalar yaptığını hatırlattı.


SONUÇLARINI BİLİYOR

Rusya Savunma Bakanı Şoygu da yaptığı açıklamada Alman mevkidaşına “Geçmişte benzer adımların Almanya ve Avrupa için nasıl sonuçlandığını iyi bilmelidir" sözleriyle tepki göstermişti. Rusya’yı askeri olarak çevreleme çağrıları ışığında NATO’nun ülkesinin sınırlarına doğru sürekli güç çektiğini belirten Şoygu şu ifadeleri kullanmıştı: “Avrupa’da güvenlik, ancak Rusya’nın çıkarlarına zarar vermeden ortak bir şekilde sağlanabilir. Fakat bu konuda NATO eşit diyalog kurmaya hazır değil.” Almanya’da hükümet ortağı olan Sosyal Demokrat Parti (SDP) meclis grubu başkanı Rolf Mützenich de Kramp-Karrenbauer’i kışkırtıcı yorumlar yapmakla suçladı. SDP’li siyasetçi bunun Moskova’yla NATO arasındaki kötüleşen uluslararası ilişkilerin alevlerini körükleyeceğini ifade etti. Mützenich, hükümeti NATO’ya Moskova’yı “yüzsüzce tehdit etmesini söylemekle” suçlarken açıklamaları dikkatsiz ve kışkırtıcı olarak nitelendirdi. SDP’li lider, “Savunma Bakanı’nın Rusya’yla bir çatışma durumunda nükleer silah kullanımına ilişkin son beyanları sorumsuzdur” dedi.

NE OLMUŞTU?

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer 21 Ekim’de Deutschlandrundfunk radyosundaki bir programda NATO’nun Rusya’yı nükleer silahlarla hava sahası dahil çevrelemeyi düşünüp düşünmediği yönündeki soruya, “NATO’nun bu silahları kullanmaya hazır olduğunu Rusya’ya açık bir şekilde belirtmesi gerektiği” şeklinde cevap vermişti. Bu ifadeler Berlin ile Moskova arasında krize nedne olmuş Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kramp-Karrenbauer’in açıklamasının hayal olduğunu belirtmişti. Daha sonra ise Almanya’nın Moskova’daki askeri ataşesi Rusya Savunma Bakanlığı’na çağrılmış ve kendisine konuyla ilgili nota verilmişti.