Albayrak Grubu, finansal büyüklüğünün önemli kısmını İBB'ye ve özelleştirmelere borçlu. Şeker fabrikaları özelleştirmesinde de varlar, tekstil ve liman özelleştirmelerinde de. Ancak diğer ortakları gibi sonradan değil, atadan dededen beri İslamcılar

Tarikat, ticaret ve siyaset artık hilafet istiyor: İlk taşı Albayrak Medya attı

Ozan GÜNDOĞDU

Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülmesi siyasal İslamcıların özgüvenini artırdı. Albayrak Medya’nın haftalık dergisi Gerçek Hayat, “Artık Ayasofya ve Türkiye Hür” diyerek kapağından hilafet çağrısı yaptı. Derginin 27 Temmuz tarihli son sayısı “Şimdi değilse ne zaman, sen değilsen kim, HİLAFET İÇİN TOPARLANIN” başlığıyla çıktı. Bu ifadelerin İngilizce ve Arapça çevirileri de kapakta yayımlandı. Derginin genel yayın yönetmeni Kemal Özer ilk sayfadaki yazısına “Olur dersek o da olur” başlığı attı ve hilafet istemenin tam zamanı olduğunu vurguladı. Derginin içeriğinde ise Sevda Dursun’un hazırladığı 6 sayfalık Abdurrahman Dilipak röportajına yer verildi. Röportaj “Hilafet Müslümanların birliği için şart” başlığıyla yayımlandı.

Türkiye’de hilafet çağrısı ilk kez yapılmadı ancak ilk kez bu denli tepki çekti. Tepkilerin bir nedeni Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürüldüğü gün ortaya çıkan görüntüler ve Diyanet İşleri Başkanı’nın yaptığı konuşma. Diğer nedeni ise hilafet çağrısı yapan medya grubunun hükümetle kurduğu izaha muhtaç ilişki. Gerçek Hayat Dergisi’nin sahibi aynı zamanda Yeni Şafak ve TvNet yayın organlarının da sahibi olan Albayrak Medya. Şirket aynı zamanda ülkenin en büyük 4’üncü medya gücü. Dergilerinde hilafet çağrısı yapan Albayrak Grubu’nun ekonomik ve politik ilişkileri ise hükümetle iç içe…

Atadan dededen inşaatçı ve İslamcılar

Albayrak Grubu kendi sitelerindeki ifadelerine göre 1952’de kuruldu. Kurucusu Trabzonlu Hacı Ahmet Albayrak. Kendisi aynı zamanda Gerçek Hayat Dergisi’nin imtiyaz sahibi Mustafa Albayrak’ın dedesi. Albayraklar geçmişten beri İslamcı. Bu nedenle 2004’te Tekel’in içki fabrikalarını satın alıp 2020’de Ayasofya için ağlayan Limak’ın sahibi Nihat Özdemir gibi değiller.

1952’den itibaren 30 yıl boyunca küçük ve orta büyüklükte inşaat işleriyle uğraştılar. Ancak 1980’den sonra inşaat sektörü zor duruma düşünce sektör değiştirdiler ve personel taşımacılığına girdiler. Hacı Ahmet Bey’in 2007’de kendi gazetesi Yeni Şafak’ta yayımlanan röportajına göre bu işe girmelerine yine İslamcı Ülker Grubu vesile oldu. İlk kez Ülker’in işçilerini taşıyarak bu işe giren Albayrak’lar daha sonra 90’larda Recep Tayyip Erdoğan’ın başkan olmasıyla İstanbul Belediyesi’nin de (İBB) taşıma işini üstlenecekti.

1994’te Erdoğan İBB’nin başında Albayrak medyada

Tayyip Erdoğan Nisan 1994’te İBB başkanı oldu. Albayraklar da 19 Eylül 1994 tarihinde Yeni Şafak’ı kurarak medyaya girdi. İBB’nin Refah Partisi ve AKP yönetiminde olduğu 25 yılda Albayrak Grubu da giderek büyüdü. Grubun 1992’de kurduğu ve çöp toplama, öğütme, yeniden değerlendirme hizmeti veren “Yeşil Adamlar Atık Yönetimi A.Ş.” ve personel taşımacılığı, filo kiralama gibi hizmetle veren “Platform Turizm Taşımacılık A.Ş” önce birkaç Refah Partili belediyeye iş yaparak büyüdü. Yeşil Adamlar Atık Yönetimi AŞ bugün içlerinde İBB’nin de bulunduğu 26 belediyenin çöp toplama ve öğütme işlerinin taşeronu. İddialarına göre ülkedeki çöpün %10’unu yönetiyorlar. Platform AŞ ise İBB’ye otomobil ve servis aracı kiralıyor. Bugün hapiste tutuklu bulunan Gazeteci Murat Ağırel’in 5 Eylül 2019’daki haberine göre İBB'de 2011-2018 yılları arasında 2 milyar 200 milyon liralık araç kiralandı. Bu kiralamaların yarısından fazlasına denk gelen 1 milyar 352 milyonu Platform Turizm’den yapıldı.

Kamu ihaleleri ve özelleştirme grubu

1997’de özelleştirilen Ereğli Tekstil’i satın alan Grup böylece 1990’larda hızla büyüyen tekstil sektörüne de giriş yaptı. Ancak grubun lokomotifi inşaat olmaya devam etti. 2000’de Refah Partili Ali Müfit Gürtuna yönetimindeki İBB’nin açtığı Taksim-4. Levent Metro inşaatı ihalesini Cengiz Holding ile beraber aldılar. 2003’te kamuya ait Trabzon Limanı’nı satın aldılar ve lojistik sektörüne girdiler. 2004’te ise traktör parçaları üreten kamuya ait TÜMOSAN’ı yine özelleştirmeler sayesinde satın aldılar. Bu süreçte filo kiralama işine de giren Albayrak Grubu, kamuya araç kiralamaya da başladı.

2000’li yılların sonunda grubun hükümetle arasının açıldığı iddia edilse de 2010’dan sonra ilişkinin yeniden tesis edildiği ortaya çıkıyor. 2014’te Türkiye’nin Körfez Coğrafyası’na olan ilginin artmasıyla grup yatırımlarını bu bölgeye kaydırdı. 2014’te Somali’nin Mogadişu Limanı’nı satın aldılar. 2017 yılında yine aynı ülkede Somali Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi’ni de yine Albayrak İnşaat yaptı. 2018’de ise TSK yurtdışındaki en büyük üssünü Somali’ye kurdu. 2 sene önce şeker fabrikaları özelleştirilirken de sahnedelerdi. Erzincan ve Erzurum Şeker Fabrikaları’nı satın aldılar. TOKİ’nin pek çok ihalesinde de yine Albayrak’ların adı vardı. Örneğin TOKİ Mavişehir Evleri’ni onlar yaptılar.

Dergi işine “amatör ruhla” bağlılar

Grubun tüm bu işlerinin yanında medya serüveni de devam etti. Ancak Albayrak Medya, rakiplerinin aksine amatör bir ruhla dergiciliğe merak sardı. İslamcılar’ın dergi geleneğini Derin Tarih, Gerçek Hayat, Nihayet gibi politik içerikli İslami dergilerle sürdürüyorlar. Gerçek Hayat’ın yaptığı hilafet çağrısı ise grubun dergilerinin ilk skandalı değil. 2017’de grubun bir başka dergisi Derin Tarih’te yazar Mustafa Armağan’ın Atatürk’ten “Türk Diktatörü” diye bahsetmesi gündem olmuştu. Dergiciliğin dijitalleşmenin etkisiyle bitmenin eşiğine geldiği 2020’de Albayrak Medya 10 adet dergi çıkarıyor. Bu dergileri de kamu bankaları ve iktidar sermayesi yalnız bırakmıyor. Örneğin Vakıf Katılım 27 Temmuz tarihli hilafet çağrısı yapılan son sayıya reklam veren tek şirket…