DİSK, KESK, TMOBB, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu, tarikat yurtlarının gençleri yok ettiğini belirterek kamulaştırılması gerektiğini söyledi.

"Tarikat yapıları gençleri yok ediyor"

BİRGÜN EGE

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu, TMOBB İKK, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu, cemaat ve tarikat yurtlarının kapatılması gerektiğini belirtti. Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube'de yapılan açıklamada KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam, kamusal ve laik eğitim anlayışından hızla uzaklaşan iktidarın, gerici toplum inşa etme politikaların sonucunda cemaatlerin ve tarikatların eğitim üzerindeki ağırlığı giderek arttığını söyledi.

Beyazadam, "Ülkenin her tarafı, bir kısmı izinli ama çoğunluğu kaçak ve izinsiz cemaat ve tarikat yurtları ile dolu. Aladağ’ da, Karaman’da, Kaimder’de, Alimder’de ve daha birçok yurtta yaşanan acı olaylar toplum hafızasında yerini korurken, Enes Kara’nın haberi hepimizin yüreğini burktu. Kamusal ve laik eğitim anlayışından hızla uzaklaşan iktidarın gerici toplum inşa etme politikaları sonucunda gençler, bu yurtlarda intihar ediyor, tacize uğruyor ve öldürülüyor. Cumhuriyet değerlerini yok sayan; çağdaş, laik ve demokratik toplum düzenini yok etmeye çalışan bu tarikat ve cemaat yapıları karşısında önce gençlerimizi ve sonra da geleceğimizi kaybediyoruz. Artık yeter" dedi.

'TARİKAT YURTLARI KAMULAŞTIRILMALI'

"Dört bir yanı kaçak, izinsiz ve denetimsiz cemaat ve tarikat yurtlarıyla dolu ülkemizde; bir çocuğumuzun, bir gencimizin daha intihar etmesine, tacize uğramasına, öldürülmesine tahammülümüz kalmadı" diyen Beyazadam ekledi:

"Laik, sosyal hukuk devletinde tüm çocuklar devletin himayesinde ve denetimindedir. Devlet gerekli önlemleri alarak bütün yoksul halk çocuklarının barınma ihtiyacını gidermelidir. Okul öncesinden yüksek öğretime kadar her aşamada eğitim ücretsiz, nitelikli ve laik bir kamusal hizmet olarak sunulmalıdır. Öğrencilerin eğitim, öğretim ve barınma ihtiyaçları kamusal kaynaklar tarafından karşılanmalıdır. Cemaat ve tarikatların eğitimin herhangi bir aşamasına, herhangi bir biçimde dahil olması engellenmelidir. Mevcut cemaat, tarikat ve vakıf yurtları derhal kamulaştırılmalıdır."

Beyazadam son olarak, "Daha önce birçok tarikat yurdunda yaşanan, ölümler, cinsel istismarlar konusunda sesiz kalan, “bir kereden bir şey olmaz” diyen zihniyetin çocuklarımızın hayatını yok eden gerici politik uygulamalarına artık yeter. Bu ölüm ve istismarları kanıksamayacağız, susmayacağız. Kamusal, laik, demokratik, eşit, bilimsel, anadilinde yürütülen ve cins ayrımcı olmayan bir eğitimin inşa edilmesi için mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, "Hafızalarımızda tazeliğini koruyan bir olay yaşandı. Kendi özgür iradesi dışında bu yurtlarda yaşayan ve buradaki baskılara dayanamayarak yaşamına son veren Enes Kara hepimizi derinden üzdü. Bu ilk olay değil. Yakın dönemde tarikat yurtlarında bu tip olaylara şahit olduk. Tarikatlar her alanda olduğu gibi eğitimde de etkinliğini artırmaya çalışmakta. Bu ülkenin ekonomik sorunlarıyla mücadele etmeye çalışan yoksul ailelerin çocukları tarikat yurtlarına mahkum edilmek isteniyor" diye konuştu.