Denizli'nin Çivril ilçesinde, tarikat yurdundaki 12 yaşındaki çocuğun cinsel istismara uğraması büyük tepki çekti

Tarikat yurdundaki cinsel istismara tepki

UĞUR KURNAZ

Denizli’de dini bir tarikata ait olduğu belirtilen yurtta yaşanan cinsel istismara dair açıklama gerçekleştirildi. Eğitim Sen'in çağrısıyla Candoğan Parkı’nda bir araya gelen siyasi partiler, kitle örgütleri ve kadın dernekleri, istismarı protesto ederek, tarikatlara ait yurtların kapatılmasını istedi.

Eğitim Sen adına basın açıklamasını okuyan şube yöneticisi Gamze Aksu Karagöz, "Siyasi iktidar ve milli eğitim bakanlığı eliyle, dini vakıf ve dernekler eğitim sisteminin önemli bir bileşeni haline getirilmiştir. Devlet yurtlarının yetersizliği ve milli eğitim Bakanlığının ısrarla yürüttüğü politikalar, çeşitli cemaat yurtlarını teşvik etmiş, bu cemaatlerin yurtlarına öğrenciler fiili olarak yönlendirilmiştir" dedi.

"ÇOCUKLARIMIZ DİNDAR NESİL GAYESİYLE KARANLIĞA MAHKUM EDİLMEKTEDİR"

Tarikat yurtlarının kapatılması, eğitimin laik, kamusal ve nitelikli bir biçimde örgütlenmesi için mücadele edeceklerini belirten Karagöz, "Daha önce de yangınlarla, tecavüz ve taciz vakaları ile gündeme gelen bu yurtlara şimdi de Denizli'deki bir cemaat yurda eklenmiştir. Ne yazık ki Türkiye, bir öğrencinin cinsel istismara maruz kaldığı ve sesini ancak pencereden dışarıya attığı kağıt ile duyurabildiği bir ülke haline getirilmiştir. Çünkü çocuklarımız, öğrenciler dindar nesiller yetiştirmek gayesi altında, bile isteye insanlık dışı bu karanlığa mahkûm edilmektedir" diye konuştu.

"TARİKATLAR EMEKÇİ HALKIN ÜZERİNE KARABASAN GİBİ ÇÖKMÜŞTÜR"

Sol Parti Denizli Meclisi sözcüsü Orhun Çoban, çocuklara yönelik cinsel istismarlar ile ilgili açıklama yaparak, “Karaman, Aladağ, Kulp, Taşkent, Dikili, Ümraniye, Denizli. Ülkenin her yerinde tarikat yurtlarında çocuklar istismara uğramaya devam ediyor. Son olarak, Denizli'de bir yurtta kalan 12 yaşındaki bir çocuk cinsel istismara uğradı ve bu ancak intihar mektubundaki çığlıkla ortaya çıkabildi. Tarikatlar-cemaatler çocuklarımızın, yoksul emekçi halkın üzerine bir karabasan misali çökmüştür. Tarikat yurtları kapatılmalıdır. Tarikat vakıflarıyla imzalanan tüm protokoller iptal edilmelidir. Eğitim bilimsel ve laik temelde düzenlenmeli; her düzeyde parasız olmalı, barınma ihtiyaçları kamu tarafından karşılanmalıdır" diye konuştu.

"DEVLET ÇOCUKLARI SEÇENEKSİZLİKTEN KURTARMAK ZORUNDADIR"

Konuyla ilgili açıklama yapan Denizli Barosu Başkanlığı Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu da, "Devlet, çocukların denetimsiz yatılı kuruluşlara mahkum edilmesini önlemek, yetişkin temsiliyeti olmayan ya da ihmal edilen çocukların çaresizliğinden faydalanan ve dini bilgileri çocukları korkutmak için kullanan kişilerin çöreklendiği ortamları yok etmek, çocukları seçeneksizlikten kurtarmak zorundadır" ifadelerini kullandı.

"SÖZÜN BİTTİĞİ, YÜREKLERİN DURDUĞU YER"

Yaşanan olayla ilgili bir açıklama yapan Denizlili kadınlar ise, "12 yaşındaki çocuğa defalarca tecavüz edilen cemaat yurdundan bir gün çocuğun ölmek istemesi ve okuyacağım ondan attım mektupla gerçeklerin ortaya çıkması yüreklerimizi parçalamıştır. İnsanlığımızdan utandığımız bu olayın bir an önce faillerinin gereken cezayı almalarını istiyoruz. Biz kadınlar bir daha çocuklarımızın cemaat yurtlarında yanarak ölmesini istemiyoruz. Cemaat yurtları kapatılsın" dedi.