Konya’da 13 yaşındaki kız çocuğunu yıllarca cinsel istismara maruz bırakan, büyük bir tarikatın üyesi 45 yaşındaki K.Y. adlı babanın, diğer 5 kızı ile birlikte başka çocuklara da cinsel istismarlar gerçekleştirdiği ileri sürüldü. Tüm ailenin tarikat üyesi olduğu belirlendi.

2 YIL SÜRDÜ

Olay; K.Y., tarikat ve tarikata sızan kolluk güçleri tarafından saklanınca, çocuğun durumu anlatmasından bir süre sonra daha ortaya çıkmadı! Ancak, anne A.Y’nin yaşananları gizleyememesi nedeni ile olay yargıya intikal etti. K.Y. 23 Temmuz’da gözaltına alınıp tutuklandı. Mahkeme 30 Eylül’de görülecek.

KIZINI TEHDİT ETTİ

Cinsel istismar olayı, bundan 2 yıl önce başladı. Baba K.Y. 2005 doğumlu R.S.Y’ye bir gece cinsel istismarda bulundu. Çocuk babasını ittiği halde K.Y. istismara devam etti. Olaydan sonra ise R.S.Y’yi, tehdit etti.

MİDE BULANDIRICI İFADELER

İddianamede mide bulandırıcı ifadeler yer alıyor. Yaşananlar dosyaya şöyle yansıdı: “…2 yıl boyunca her ay mağdurun, babasının kendisine cinsel istismarda bulunduğu, bir keresinde mağdurun annesinin küçük kardeşleriyle gezmeye gittiği, mağdur evde yalnızken, babası şüphelinin eve gelerek onu zorladığı…”

ÖNCE OLAYI BAŞKA ARKADAŞI YAŞAMIŞ GİBİ ANLATTI

Çocuğun yaşadığı bu olaylar rüyasına giriyordu. Kendi yaşadığı olayı bir arkadaşı yaşıyormuş gibi annesine anlattı. Ancak bir süre daha geçtikten sonra, aslında istismarın babası tarafın kendisine yapıldığını aktardı. Konu savcılığa intikal etti ve K.Y. gözaltına alınıp tutuklandı. İfadesinde de cinsel istismarı anlattı.

BASİT İSTİSMARMIŞ!

Savcılık geri adım atmadı, hemen işlem yaptı. Fakat iddianamede, ‘çocuğun bekaretinin bozulmadığı’ yazıyor, olay tutanakta bu nedenle, ‘basit istismar’ olarak geçiyor. Olayın ortaya çıkmasını, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği sağladı. Dernek Başkanı Avukat Müjde Tozbey Erden şunları aktardı:

CİNSEL İSTİSMARIN TANIMI

“Çocuklarda ‘cinsel istismar’ tanımı yapılması için illa fiili livata olması şart değil. Çocuğa karşı cinsel amaç güden en küçük dokunma bile tecavüz ile aynı kategoride. Her halükarda cezası 8 yıldan başlıyor. ”

DURUMU ELBİRLİĞİ İLE SAKLADILAR!

Erden şu bilgileri de verdi: “Henüz ispatlayamasak da diğer çocukların da istismara maruz kaldığını düşünüyoruz. Savcılık geri adım atmadı. Mücadelemiz sonuç verdi ve hızlı bir şekilde iddianame hazırlandı. Baba tutuklu. En ağır cezayı alması için de çaba sarf edeceğiz. Babanın daha önce de başka çocuk istismarı eylemleri gerçekleştirdiğine dair çok fazla duyumumuz var. Ancak bulunduğu ortam, komşuları, üyesi olduğu tarikatın diğer mensupları, kolluk, memurlar durumu o kadar iyi saklamışlar ki daha önce ne yazık ki kamuoyuna yansımadı.”

EN ÖNEMLİ NEDEN GERİCİĞİN YÜKSELMESİ: HAK GÖRÜYORLAR

Tecavüz olaylarının neden bu denli artış gösterdiği ve çocuk istismarının çığ gibi büyüdüğü soruları önemli. Yaşanan örnekler, bu tür fiillerin tarikat ve cemaatlerde çok sık yaşandığını, tarikat üyelerinin çocukları dahil bunu kendilerini hak gördüklerini ortaya koyuyor.

SADECE CEZAEVLERİNDEKİ TECAVÜZCÜ SAYISI 17 YILDA 28 KAT ARTTI

Avukat Erden özetle şunları kaydetti: “Artışın en önemli nedeni gericilik. İktidarın istediği sosyal, siyasal ve zihinsel ortam tarikatlar ve cemaatler aracılığı ile dizayn ediliyor. Dünyanın her yerinde benzer olaylar yaşanıyor. Ancak Birleşmiş Milletler’in (BM) Türkiye raporu, 17 yılda sadece cezaevlerinde bulunan tecavüzcülerin oranının 28 kat arttığını gösteriyor.”

Not: Mağdurun korunması adına aile üyelerinin isimleri değiştirilmiştir.