Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 yaşındaki çocuğa cinsel istismar skandalıyla ilgili yaptığı açıklamada, doktorun ilk şikayetin ardından H.K.G'nin kemik yaşıyla ilgili düzenlediği rapora ilişkin soruşturma açtıklarını bildirdi. Öte yandan, eczanelerde bazı ilaçların bulunamamasıyla ilgili açıklama yapan Koca, "Gündemimizdeki en önemli konu bu. Sorunları çözeceğiz. Maliyetler arttı. Çözüm için bir yol haritamız var. İlaç fiyatlarında yılda bir kez zam olması doğru değil, yıl içinde birden fazla güncelleme olabilir, onu tartışıyoruz" dedi.

Tarikatta çocuk istismarı: Kemik yaşı raporuyla ilgili soruşturma başlatıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Covid-19 ve diğer salgınlarla ilgili son duruma ilişkin soru üzerine Koca, "Üst solunum yolu şikayetleriyle başvuran hastalarımız arttı. Bu hastalıklar en çok RSV, sonra sırasıyla influenza, rhinovirüs ve Covid şeklinde. Üst solunum yolu belirtisi olan kişiler maske takarak normal hayata karışmalı. Hastalığı ne olursa olsun bulaştırmamaya özen göstermeli." ifadesini kullandı.

Aşılama konusunda bir yavaşlamanın olduğuna dikkati çeken Koca, "Ancak risk grubundaki kişilerin hatırlatma dozlarını olmasını tavsiye ediyorum. Güvenle Turkovac olabilirler." diye konuştu.

"İLAÇ FİYATLARINDA YILDA BİR KEZ ZAM OLMASI DOĞRU DEĞİL"

Hastaların eczanelerde bazı ilaçları bulamadığına yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine Koca, şunları kaydetti:

"Gündemimizdeki en önemli konu bu. Sorunları çözeceğiz. Maliyetler arttı. Çözüm için bir yol haritamız var. İlaç fiyatlarında yılda bir kez zam olması doğru değil. Belli dönemlerde en az iki kez olması gerektiği kanaatindeyiz. Ancak şunu belirtmeliyim, bu dönemde hasta sayımız ve reçete sayımız yüzde 40 oranında arttı. Dolayısıyla bu dönemde hasta yoğunluğu, reçete sayısının fazlalığı, belli ilaçlarda tüketimin yoğunluğu, ayrıca dünyada ham madde sorununun varlığı önemli bir neden. Buna ek olarak şubat döneminde yapılacak, bir önceki yılın avro kuru ortalaması üzerinden zam beklentisi, bu sorunu daha da artırıyor. Dolayısıyla bizim buna farklı bir yaklaşım getirerek olayı çözecek tedbiri hızla devreye almamız gerekiyor. Yıl içinde birden fazla güncelleme olabilir, onu tartışıyoruz. Bu döneme özel olarak, şubat öncesi dönemde ne yapabilirizi çalıştık. Çok uzun sürmeyecek."

SAHTE DOKTOR SORUŞTURMASI TAMAMLANDI

AA'nın haberine göre, Çerkezköy'deki sahte doktor olayıyla ilgili incelemenin hangi aşamada olduğu sorusuna Koca, "Konuyla ilgili soruşturmalarımızı açmıştık. Soruşturma sonuçlandı, 1-2 gün içinde kamuoyuna gerekli bilgilendirmeyi yapacağız." cevabını verdi.

TARİKATTAKİ İSTİSMAR SKANDALI

Bakan Koca, BirGün'ün ortaya çıkardığı İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G'nin 'evlendirildiği' ve cinsel istismara maruz bırakıldığı skandala ilişkin de açıklama yaptı. Koca, doktorun kemik yaşıyla ilgili düzenlediği raporun sorulması üzerine Koca, bu konuyla ilgili soruşturma açtıklarını söyledi.

6 yaşında evlendirilerek cinsel istismara maruz bırakılan H.K.G, 2012 yılında 14 yaşındayken rahatsızlandığında doktora götürülmüş, anne Fatma Gümüşel çocuğun 'evli olduğunu' ağzından kaçırmıştı. Çocuğu muaeyene eden doktor, H.K.G’nin istismara maruz bırakıldığını anlamış ve durumu polise bildirmişti.

Olay yargıya intikal etmiş ve soruşturma başlatılmış, savcı H.K.G’nin yaşının tespiti için ‘kemik testi’ istemişti. Teste o dönem 14 yaşında olan H.K.G.’nin yerine 21 yaşındaki başka bir kadın sokulmuş, savcı durumdan 'şüphelenmeyerek' testi kabul etmiş ve dosyayı kapatmıştı.

HPV AÇIKLAMASI

Human Papilloma Virüsü'ne (HPV) yönelik çalışmaların sorulması üzerine Bakan Koca, "Yerli HPV tanı kiti 1 hafta 10 gün içerisinde devreye girecek. HPV aşısı ile ilgili de planımız hazırlanıyor. Hangi yaş gruplarına öncelikli olarak uygulayacağımız konusu üzerine çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"SMA BİLİM KURULU ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA TOPLANACAK"

SMA'lı çocuklara yönelik tedaviye devlet desteğiyle ilgili soruyu ise Koca, şöyle yanıtladı:

"Israrla söylüyorum, SMA'lı çocuklarla ilgili mesele kesinlikle ilacın maliyeti değil. Biz, bütün çocuklara, etkinliği kanıtlanmış olan nusinersen etken maddeli ilacı zaten veriyoruz. Bu ilacın kullanılamadığı durumlarda, spinal sorunu olan çocuklar için şimdi oral alımı olan ikinci bir ilacı da kullanıma alıyoruz. SMA Bilim Kurulumuz önümüzdeki haftalarda toplanacak. Gen tedavisiyle ilgili konuyu SMA Bilim Kurulumuz çok yakın takip ediyor. Etkinliğiyle ilgili yeterli kanıt görülürse bu tedaviyi vermekten asla geri durmayız."