Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Güzelbahçe’deki go-kart pistine izin vermeyeceklerini belirterek, “Tarım ve doğal karakteri korunması gereken alana asfalt dökülmesine geçit yok” dedi.

"Tarım alanına asfalt döktürmeyiz"

Aycan KARADAĞ

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ile yaptıkları ve yapacakları çalışmalar üzerine konuştuk. Yelki mevkiinde İzmir Karting Kulübü’nün tarım alanına Motor Sporları Pisti yapma girişimine karşı projenin bölgeye uygun olmadığını belirten İnce, “Alan tarım alanı ve doğal karakteri korunması gereken alan. Bölgede zeytin ağaçları var. SİT alanı var. Önemli bir bölge. belediyenin mülkiyeti var. Şirket plan yapmış. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, marjinal tarım alanı diye belirlemiş. Plan yaparken yolu çizmemiş. Bir imar planı yapılırken, bu plana yollar da katılır. Yatırımcının projesinde bu yok. Biz de oradaki arazilerden birini, daha sonra bir başkasını 5 yıllığına kiralayarak, onaylamadığımız bir işi engellemiş olduk. Yolu kapattım. Bu yollardan herkes geçebilir ama go-kartçılar geçemez dedim. Tüm davalar aleyhinize çıkıyor. Güzel bir yatırım planlamışsınız ama seçtiğiniz yer yanlış. Kanunun arkasından dolaşarak, tarım alanına asfalt dökemezsiniz, döktürmeyiz” diye konuştu.

DEVLETE YER VERMEKTEN YORULDUM

Urla Devlet Hastane Güzelbahçe Semt Polikliniği’nin açılması için bakanlığa çağrıda bulunan İnce, “Semt Polikliniği Urla Devlet Hastanesi’yle beraber yapıldı. Pandemi döneminde burada belediyemizin değerli mülkünü devlet hastanesine verdik. Vatandaşlar burada hizmet alsın diye. Devletten bir karşılık istemedik. Bu yönetmelik dahilinde işlemleri yaptık. Havalanması eksik kaldığı için pandemi dönemi kapandı. Bunun nedeni Covid-19 salgınından dolayı sorun olacağı söylendi. Israrlarımız sonrası aşılama çalışmaları için şu anda açıldı. Bakanlık eksikleri gidermezse biz belediye olarak taşın altına elimizi koyarız. Bu olaylar bizi yoruyor. Devlete yer vermekten yoruldum. Başka yerler cami yeri satıyor. Biz yerlerimizi bedavaya veriyoruz. Birçok konuda devlete yer verirken bir havalandırma sorun olmamalı” şeklinde konuştu.

Bölgede uzun süre tartışma konusu olan hobi bahçeleriyle ilgili de konuşan İnce, şunları söyledi: “Hobi Bahçeleri adı altında tarım alanında yapılan villa tarzındaki havuzlu bahçelerin yer aldığı konutlara izin vermiyoruz. Tarım alanlarında tarım olabilir ama kaçak yapılaşma istemiyoruz. Bunlar için işlemler yapıldı. Tarım alanlarında sadece tarım yapılacak. Belediye olarak biz de hobi bahçesi yapacağız. Tarıma evet, iskâna hayır. Güzelbahçe birkaç emlakçının eline kalmaz.”

‘EĞİTİM VADİSİ’ PROJESİ BAŞLATTIK

Güzelbahçe’nin sadece günübirlik turizm değil İzmir’in önemli bir eğitim bölgesi olması için çalıştıklarını kaydeden İnce, “Güzelbahçe’nin değeri her gün yükseliyor. Günübirlik turizm vizyonumuz sürüyor. Bunun yanında ise Güzelbahçe eğitim kurumlarının gözde yerlerinden biri konumunda. 10 binden fazla öğrencinin şehre girip çıktığı büyük bir sektör eğitim. Biz artık insanların sadece gelip Güzelbahçe’nin kahvaltı yapılıp, balık yenilip dönülen bir yer olmasını istemiyoruz. Bu nokta da bir ‘Eğitim Vadisi’ projesi başlattık. Bu proje Ekonomi Üniversitesi’nin bulunduğu alanda, bakanlığın eğitim alanı olarak işaretlediği yerde olacak.”

İlçede trafiği rahatlatmak amacıyla yol çalışmalarını da başlattıklarını söyleyen İnce şunları kaydetti: “Güzelbahçe Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanacak 75. Yıl Cumhuriyet Bulvarı’nın 24,5 metrelik yol çalışmaları devam ediyor. Bu yolu açıyoruz. Yolda ağaç taşıma işlemi tamamlandıktan sonra İzmir Büyükşehir Belediye ekiplerince yol imalatına başlanacak. Güzelbahçe’den yarımada bölgesine geçiş yapacak vatandaşlarımız bu yolculuklarını kısa sürede tamamlamış olacaklar. İzmir ve yarımada bölgesine taşınacak İZSU hatları ve şu an yapımı devam eden İzmir Metrosu’nun devamı niteliğinde olacak raylı sistemin geçiş bölgesi için önemli bir yol olacak. Burada yaptığımız işlem hiçbir ağaca zarar vermeden, çevreci bir anlayışla yapılacak. Güzelbahçe yeşil bir kent olarak, daha çağdaş daha huzurlu ve daha yaşanabilir bir yer olmaya devam edecek. 2022 yılının ilk zamanında yolun ilk aşaması açılacak.”