Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Silivri’deki 45 hektarlık ‘tarım alanı’na doğalgaz tesisi yapılması için plan değişikliğine gitti

Tarım alanına doğalgaz tesisi

UĞUR ŞAHİN ugursahin@birgun.net @uugurs

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Silivri’deki Alipaşa Köyü mevkiinde işletilen Silivri Yer Altı Doğal Gaz İletim/Dağıtım Tesisleri’ne ilişkin plan değişikliği hazırladı. Söz konusu plan, 13 Eylül’de onaylandı ve 19 Eylül’de askıya çıkarıldı. Plan değişikliğine konu olan alan, 45,53 hektar büyüklüğüne sahip ve tarım arazilerinin ortasında kalıyor.

Değişiklikle birlikte; alana, doğalgaz tesisi için yapılar inşa edilecek. Plan değişikliği raporunda, “Parsellerin tamamı Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş kurumlarına aittir. Tapu kayıtlarına göre ilgili parsellerin tamamı tarla niteliğindedir” deniliyor.

tarim-alanina-dogalgaz-tesisi-513664-1.Çıkar uğruna gözden çıkarıldı
Konuya ilişkin BirGün’e konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin önceki dönemki CHP’li üyesi İbrahim Doğan, plan ve projenin iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Doğan, şunları ifade etti: “Silivri sınırları içinde ve çevre ilçelerinde bulunan tarım arazilerinin yok olmasının ilk adımları atılmış oluyor. Bölge tarım arazileri açısından verimli ve önemli bir alanı teşkil ediyor. Tarım alanında ülke ekonomisinde büyük öneme sahip bu tarım alanlarının bir biçimi ile fonksiyon değişikliğine uğratılması bölgede tarımın ölmesi demek. İktidar ve uzantıları, uluslararası sermayenin çıkarları uğruna tarım alanlarını gözden çıkarmış bulunuyor.”



Buna izin verilmemeli
“Yapılan plan düzenlemesi imar palanlarına, hukuka aykırı” diyen CHP’li İbrahim Doğan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Doğalgaz İletim Dağıtım Tesis Alanı’nda inşa edilecek yapılar ve düzenlemeler, bölgedeki tarım alanlarına vereceği zararın yanı sıra yeraltı suları ve doğal çevrede büyük bir yıkım yaşanmasına neden olacak. Enerji şirketlerinin çıkar ve rantı uğruna tarım arazileri ve doğal çevrenin yağma ve talanına izin verilmemeli. Acilen bölge halkı yaşanacak zararlar konusunda bilgilendirilmeli.”

***

İstanbul’dan Köln’deki orman direnişine destek

tarim-alanina-dogalgaz-tesisi-513663-1.

Almanya’da Köln yakınlarında bulunan ve dünyanın en yaşlı ormanı olarak bilinen Hambach Ormanı'ndaki linyit madenine karşı günlerdir süren eyleme Türkiye'den de destek geldi. İstanbul’da Gümuşsuyu’ndaki Almanya Başkonsolosluğu önünde toplanan Kuzey Ormanları Savunması (KOS) bir basın açıklaması düzenlendi.

Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar'ın okuduğu basın açıklamasında, “Kuzey Ormanları katili 3. Havalimanı'nın en büyük ‘iş’ ortaklarından Almanya, ülkesindeki Hambach Ormanı'nı linyit madenini büyütmek için katlediyor. Linyit madeni için %90’ı yok edilen 12 bin yıllık Hambach Ormanı’ndan geriye kalan yüzde 10’luk kısmı kurtarmak için beş yıldır mücadele eden dostlarımız, devlet müdahalesi ile ağaçlarından koparılmak isteniyor. Emperyalist şirketlerle ortaklık yaparak halklara ihanet eden tüm devletler elinizi ormanlardan çekin!

Hambach ormanında direnen dostlarımız, Mumlarınızı yakın, şarkınızı söyleyin! Burada kimsenin pes etmediğini ona gösterin” ifadeleri kullanıldı.