İzmir Karting Kulübü’nün tarım alanına Motor Sporları Pisti yapma için Çevre Şehircilik Bakanlığı, imar planı değişikliğini onaylarken, planın bir ay süreyle askıya çıkarıldığını duyurdu

Tarım alanına yapılması planlanan “go-kart” pistinin imar planları onaylandı


AYCAN KARADAĞ

İzmir Karting Kulübü’nün 2018 yılından bu yana Yelki Mahallesi’nde tarım alanı olarak belirlenmiş alanda Motor Sporları Pisti yapma girişimlerine karşı bölge halkının karşı çıktığı projede yeni karar çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı proje için yapılan imar planı değişikliğini onaylarken, planın bir ay süreyle askıya çıkarıldığını duyurdu.

İzmir Çevre İl Müdürlüğünün yaptığı açıklamada; “İzmir İli, Güzelbahçe İlçesi, Yelki Mahallesi Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı sınırları dahilinde kalan 2302 Ada, 12, 21, 20, 19, 18, 17 nolu parsellere (eski 1379, 1380, 1381, 1384, 1385 ve 1386 parseller) yönelik hazırlanan “Özel Açık Spor Tesisi Alanı (Gokart Eğitim Pisti)” amaçlı 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği Bakanlık Makamının 12.06.2020 tarihli ve 119360 sayılı Olur’u ile 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. maddesi uyarınca onaylanmıştır. Onaylı imar planı paftası ve plan açıklama raporu 17.06.2020 – 16.07.2020 tarihleri arasında 1 ay (30 gün) süreyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilan panosunda ve internet sayfasında eş zamanlı olarak askıya çıkarılmış ve ilan edilmiştir” denildi.

"KANAATİMİZ DEĞİŞMEDİ"

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Bu plan bir sene önce askıya çıktı. İtirazlarımız oldu. İtirazlarımız bakanlıktan ret gördü. Plan onaylandı. Biz mahkeme açtık plana. Hatta bu ay yerinde bir keşif var. Onlar ise yeni bir plan yapmışlar. Biz kamu yararına kıyımızda yeni bir plan yapıyoruz. 2013 yılından beri uğraşıyoruz. Belediyemiz onayladı, Büyükşehir Belediyemiz onayladı. Bakanlık görüşleri olumlu ama bakanlık hala onay verecek diye bekliyoruz. Bu plan onaylanıyor. Mülkiyeti bir kişiye ait bir alanda özel bir plan yapılıyor. O plana itiraz ediliyor tekrar düzenleme yapıp onaylanıyor. Böyle bir şey olabilir mi… Yeni planı görüp bir değerlendirme yapacağız. Orada go-kart pisti düşünülüyor. O bölgenin go-kart pistine uygun olmadığını düşünüyoruz. Kanaatimiz değişmedi. Mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

Güzelbahçe Çevre Derneği (GÜLDER) Başkanı Tuğrul Şahbaz da, “Biz daha önceden yayınlanan imar planına karşı dava açmıştık. O davanın keşfi yapılacak. İmar planı değişikliği ise keşiften 2 gün önce yayınlandı. Sadece ada ve pafta numaralarını değiştirerek yayınladılar. Asıl kritik olan konu ise bizim iptal davası açtığımız imar planı bu şekilde boşa çıkmış oldu. Süreç yeniden başlayacak. İstinye Park’ta ne yaptılarsa şu anda aynen onları yeniden uyguluyorlar. Her iptalde yeniden başvuruyorlar ve yeniden iptal davası açmanız gerekiyor. Ciddi bir değişiklik yok ama biz yeniden iptali için başvuracağız. Planda ne varsa aynen duruyor. İnşaatını yapmak istedikleri şeyleri değiştirmiş değiller. Mücadelemiz devam ediyor. Bu değişikliklerdeki temel amaç aslında mücadele edenleri vazgeçirmek. Ama biz bu davalardan vazgeçmeyeceğiz. Yeniden dava açacağız. Bir şekilde ruhsat alır inşaata başlarsak İstinye Park’ta olduğu gibi durduramazlar diye düşünüyorlar” şeklinde konuştu.