Kardelen Tatar Yaşam savunucuları, yol çalışması nedeniyle bin adet zeytin ağacının kesildiği İzmir’in Ödemiş ilçesi yakınındaki İlkkurşun köyüne gitti. Burada köylüyü dinleyeyn yaşam savunucuları, projenin durdurulması için çalışma başlatacak. Zeytin ağaçlarının kesilmesinin yanısıra,yolun tarım alanlarının ve meraların ortasından geçecek olması da ayrı bir tahribata sebep olacak. Köy halkı, “Bu yol yapılırsa köyümüzün bakir tarlaları ola […]

Tarım alanlarının ortasına yol yapmak istiyorlar: Yol yakınken vazgeçin!

Kardelen Tatar

Yaşam savunucuları, yol çalışması nedeniyle bin adet zeytin ağacının kesildiği İzmir’in Ödemiş ilçesi yakınındaki İlkkurşun köyüne gitti. Burada köylüyü dinleyeyn yaşam savunucuları, projenin durdurulması için çalışma başlatacak.

Zeytin ağaçlarının kesilmesinin yanısıra,yolun tarım alanlarının ve meraların ortasından geçecek olması da ayrı bir tahribata sebep olacak. Köy halkı, “Bu yol yapılırsa köyümüzün bakir tarlaları ola kurban edilecek. Yol yakınken projeden vazgeçin” diyor.

Tarım alanlarına zarar

‘İzmir Yaşam Alanları’ girişimi, köy meydanında muhtar ve köylülerle bir araya gelerek, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Ziyarette, Ödemiş’ten KOZA Hareketi Derneği başkanı Selahattin Bağlı ve dernek üyeleri de bulundu. İzmir-Ödemiş yolunun İlkkurşun köyü civarında yön değiştirip, köyün kuzeyinden geçirilmesi projesinin kamu yararını olmadığını savunan köylüler, projenin köyün merasını ve tarım alanlarına zarar vereceğini söyledi.

Kamu yararı kesinlikle yok

Yaşam savunucularına bilgi veren köy muhtarı Mert Atik ile Kafkas Derneği Başkanı Nurettin Tekir ve Başkan Yardımcısı Rıfat Dirik, bölgeyle ilgili bilirkişi raporlarının İzmir’de masa başında hazırlandığını belirtti.

Muhtar Atik şunları söyledi; “Köyümüzün tarihi bir önemi vardır ve güneyindeki tepe sit koruması altındadır. Kuzeyinde ise meralarımız ve tarım alanlarımız vardır. Karayolları, yolu kısaltma bahanesiyle yeni projeyi bizim tarım alanlarımızın tam ortasına almıştır. Çeşitli defalar başvuru ve itirazlar yapmamıza karşın, bizi dinleyen olmadı. Geçen haftaya kadar köyümüzün batı kısmında kalan tepede hafriyat çalışmaları yapılırken bu kez üretim alanlarına kalıp zeytinliklerimizi köklemeye ve tarlalarımıza doğru alan açma çalışması yapmaya başladılar. Bu yol yapılırsa köyümüzün bakir tarlaları ola kurban edilecek. Eski yolun genişletilmesi varken yeni yol açma projesi kesinlikle kamu yararına değildir. Yol yakınken projeden vazgeçilmesini istiyoruz”

Görüşmelerin ardından konuyla ilgili bir komisyon kuruldu.