Türkiye’de tarım alanları hızla üretimden kopartılıyor. Son 16 yılda Aydın, Denizli ve İzmir’de toplam 77 bin 854 hektar tarım arazisi yok oldu.

Tarım arazileri üretim dışına çıktı

Berkay Sağol

Türkiye’de son 16 yılda tarım arazileri yüzde 13 azalarak, 26 milyon 593 bin hektardan, 23 milyon 136 bin hektara düştü. Kaybolan 3 milyon 456 bin hektar arazi Konya dışındaki tüm şehirlerden daha büyük bir alanı kaplıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından konu ile ilgili hazırlanan raporda, Ege Bölgesi’nin üç büyük ili olan İzmir, Aydın ve Denizli’deki acı tabloyu ortaya koydu. Ege Bölgesi’nde son 16 yılda İzmir’de 25 bin 939 hektar, Aydın’da 37 bin 578 hektar ve Denizli’de 14 bin 337 hektar tarım arazisi yok oldu. Bu rakamlara göre, İzmir’de Foça ilçesinin tamamı kadar, Aydın’da ise Seferihisar ilçesinin tamamı kadar tarım arazisi üretimden koparıldı.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk, “Çeşme-Urla projesiyle 780 hektar, İnciraltı planlamasıyla da 700 hektarlık alanların eklenmek istenmesi düşünüldüğünde sadece İzmir’de tarımsal arazi varlığının son 16 yılda yüzde 10’dan fazla olacak kaybını göz ardı edemeyiz. Bu sadece bitkisel üretim için kaybedilen topraklar. Bergama Alibeyli’de de Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapmak için 250 hektar meramız vasıf değişikliği yapılarak OSB’ye tahsis edildi. Ayrıca tarımsal tesis olarak geçen ancak betonlaştırılan Soğuk Hava Depoları, Tarımsal amaçlı depolar, hayvancılık tesisleri kaybettiğimiz bu alanlara dahil değildir. Bu kayıplarda eklendiği zaman durumun vahameti daha da artıyor” dedi.

Yanlış tarım politikalarının çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığını söyleyen Türk, “Türkiye dünyada tarıma açılacak arazisi kalmayan 19 ülkeden biri sayılıyor. 1 gram kuru tarım toprağında 100 milyon ile bir milyar arasında organizma yaşamaktadır. Yok edilen tarım toprağı aslında binlerce yılda oluşmuş, hayat bulmuş bir canlı varlıktır” diye konuştu.