Tarım ilacı kullanımının giderek yaygınlaşması ve tüketiciye ulaştırılan gıdaların denetimsizliği, halk sağlığını tehdit ediyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güngör, sebze ve meyve hallerinin daha sıkı denetlenmesini, CHP’li Sarıbal ise tarımda ilaç kullanımının azaltılmasını istedi

Tarım ilaçları sofraya zehir taşıyor

Mahir Bağış

TÜİK verilerine göre, tarım ilacı kullanımı son beş yılda yüzde 52 arttı. 2013 yılında 39 bin 440 ton olan tarım ilacı kullanımının 2018 yılında 60 bin 20 tona çıktığı belirlendi. Tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımı ve giderek yaygınlaşması birçok sorunu da beraberinde getirdi. Hatalı kullanılan tarım ilaçları ve denetimsizlik nedeniyle çok sayıda gıda ürünü zehir saçıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör asıl sorunun sebze ve meyvelerin denetimden geçmeden pazara sokulması olduğunu söyledi. İlaç kullanımındaki bilgi yetersizliğinin tehlikeye davetiye çıkardığını belirten Güngör, “Doğru teşhis, doğru ilaç, doğru doz, doğru alet ve ilaçlama ile hasat arasındaki süre önemli. Bu beş unsur dikkate alınmıyor" diye konuştu. Sebze ve meyve hallerindeki denetimin yetersiz olduğunu da ifade eden Güngör, “Hallerin yalnızca birkaçında denetim laboratuvarı var. Çiftçiden hale gelen ürün, doğrudan piyasaya sürülüyor” diye konuştu.

Meyve ve sebze hallerinin mutlaka denetlenmesi gerektiğini belirten Güngör şunları kaydetti:

“Üreticiden domates geliyor, denetlenmeden markete gönderiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uyguladığı yöntemler denetimde yetersiz kalıyor. Türkiye’de üretilen sebze ve meyvenin yüzde 92’si iç pazarda tüketilirken sadece yüzde 8’i ihraç ediliyor. İhraç edilen üründe kalıntı varsa zaten geri dönüyor fakat asıl mesele iç pazardaki ürünlerde bulunan kalıntılar. Sorun tam olarak ilacı ve ürünü denetlememekten kaynaklı.”

İLAÇ KULLANIMI AZALTILMALI

CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal da 2006 yılından bugüne ilaç kullanımının büyük oranda arttığını vurguladı. Sarıbal, ilaç kullanımının azaltılması gerektiği belirterek iyi tarım uygulamaları ve organik tarımın desteklenmesinin önemine işaret etti. Özellikle yabancı ot ve böcek öldürücü ilaçlarının kullanımına değinen Sarıbal, “Bu ilaçların oranlarında yüzde 80 ile 180 arasında bir artış mevcut. Son yıllarda zirai ilaç kalıntısı nedeniyle ürünler sınırdan geri dönüyor” şeklinde konuştu. Zirai ilaç kullanımı konusunda topyekün bir mücadeleye ihtiyaç olduğunu söyleyen Sarıbal, “İlk iş iyi tarım ve organik tarım üreticilerinin kesilen desteklerinin yeniden verilmesi gerekmektedir. Bunu yapmadığımız sürece gıda güvenliğimizi tehlikeye atmış oluruz” ifadelerini kullandı.