Manisa’da 15 işçinin öldüğü katliam, gözleri Yalvaç’ta geçen yıl yaşanan katliamın ardından Meclis Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı rapora çevirdi. Rapordaki öneriler dikkate alınmadı

Tarım işçileri iş cinayetleri raporu görüşülmeden rafa kalkmış

Manisa’da 13’ü kadın 1’i çocuk, 15 tarım işçisinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan iş cinayeti, akıllara geçen kasım ayında Isparta Yalvaç’ta yine çoğu kadın 17 işçinin ölmesinin ardından Meclis’te yapılan çalışmaları getirdi. CHP Milletvekili Özel, Yalvaç’tan sonra Meclis’te kurulan araştırma komisyonunun hazırladığı raporun hasıraltı edildiğini, raporda yer alan önerilerin dikkate alınmadığını belirtti.

ULAŞIM SORUNLARI DA VARDI
Yalvaç’ta yaşanan katliamın ardından TBMM’de “mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla” bir Meclis Araştırması Komisyonu kurulmuş, bu komisyon yaptığı çalışmalar sonucu hazırladığı raporu mart ayında Meclis Başkanı’na teslim etmişti.

Raporda, tarım işçilerinin yaşadığı çeşitli sorunların yanında, ulaşım sorunlarına ilişkin tespit ve önerilere de yer verilmişti. Göç dönemlerinde tren seferlerinin artırılması, işçilerin daha ucuz ve güvenli olan tren yolculuklarına yönlendirilmesi ve uzun mesafelerde araç kasalarında yolcu taşınmasının yasaklanması da öneriler arasındaydı.

GÖRÜŞÜLMEDEN RAFA KALKTI
Bu rapor, 24. Dönem yasama faaliyetlerinin sona ermesi nedeniyle gündeme alınmayarak rafa kaldırıldı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bu raporun değerlendirilmesi için acilen Meclis Genel Görüşmesi açılmasını teklif etti. Özel, dün yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Dün Manisa’daki kaza üç çarpıcı meseleyi yeniden gözler önüne serdi; ilk olarak tarım işçilerin yol güvenliği meselesi, ikincisi güvencesiz çalışma şartları. Bir diğer mesele ise Meclis Araştırma Komisyonlarının işlevi meselesi. Şimdi bir kez daha görüyoruz ki Isparta’daki mevsimlik tarım işçilerinin hayatını kaybettiği büyük kazadan sonra kurulan Komisyonun tüm uyarıları yine hasıraltı edilmiş, rapor işlevsizleştirilmiş.”

***

DİSK: Bakanlar rahat uyuyor mu?

Çoğunluğu kadın 15 tarım işçisinin katledilmesine yönelik tepkiler sürüyor. DİSK Yönetim Kurulu, dün DİSK Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmayışına ve görevini yerine getirmeyen bakanlıklara tepki gösterdi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, bu yıl şu ana kadar 190 tarım işçisinin iş cinayetlerinde can verdiğini belirterek, “Ülkeyi yönetenlere soruyoruz: Çalışma Bakanlığı tarım işçilerinin yüzde 80’inden fazlasının sigortasız çalıştığını bilmiyor mu? Dayılık/komisyonculuk adı verilen işçi simsarlığını Özel İstihdam Büroları ile yasalaştırmanın gayreti içerisinde olanlar, bu projelerinde ısrar edecekler mi? Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, yıllardır uyguladıkları neoliberal politikalar sonucunda tarımda yaşanan yıkımın farkında mı?” diye sordu.

Gölmarmara’dan geçen yolun 1998’den beri bitirilemediğine de dikkat çeken Beko, “Duble yollarla övünen Başbakan, bunu nasıl açıklıyor? Ulaştırma Bakanı rahat uyuyabiliyor mu?” ifadelerini kullandı.

ACİL TALEPLER
Beko, yeni cinayetlerin önüne geçilebilmesi için acil taleplerini şöyle sıraladı:
> Mevsimlik işçiler sosyal güvenlik şemsiyesi içine alınmalıdır.
> Dayılık/komisyonculuk/aracılık/elçilik adı altında sürdürülen işçi simsarlığına, Özel İstihdam Büroları ile yasallık kazandırılmamalıdır. Tarım işçileri İŞKUR’da kayıt altına alınmalıdır.
> İşverenlerin aracılarla iş yapması yasaklanmalı ve kurumsal kayıt altında işçi istihdamı sağlanmasına dair bir düzenleme yapılmalıdır.
> Çalışma saatleri yasaların belirlediği günlük çalışma saatlerine çekilmelidir.
>Ulaşım, barına ve sağlık ile ilgili koşullar insana yaraşır hale getirilmelidir.
> Mevsimlik tarım işçilerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarının düzelmesi, sendikalarda örgütlenmelerinin önünün açılması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.