Tarım işçilerinin çalışma koşulları düzeltilmeli

HABER MERKEZİ

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, mevsimlik tarım işçilerinin sosyo-ekonomik yapılarının, çalışma ve yaşam koşullarının tüm boyutlarıyla ele alınıp, insan hakları çerçevesinde düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Kaplan, mevsimlik tarım işçilerinin mart ayı ile birçok tarım alanında çalışmaya başladığını belirtti.

Tarım işçilerinin gittikleri her yerde çadır kentlerde yaşadıklarını, temiz su ve elektriğin olmadığını hatırlatan Kaplan işçilerin başta yiyecek olmak üzere birçok ihtiyaca ulaşımın kısıtlı olduğu, sağlık ve eğitim haklarından tamamen yoksun şartlarda yaşadıklarına dikkat çekti.

CHP’li Kaplan tarım işçilerinin tarlaya taşınırken gerçekleşen iş cinayetlerine de dikkat çekerek şöyle dedi: “Mevsimlik tarım işçilerinin seyahatleri sırasında kullanılan araçların da insan taşımaya uygun olmayan traktör römorku gibi araçlardan tercih edilmesi ve çoğu zaman araç kapasitenin üzerinde yolcu taşınması nedeniyle olası kazalarda birçok işçinin hayatını kaybetmesine sebep olmaktadır.” Aralarında çocuk nüfusunun da ciddi sayılarda olduğunu hatırlatan Kaplan, “Çocuklar eğitim haklarından yoksun bırakılıyor. Onların ait olduğu yer tarım alanları değil, eğitim kurumlarıdır. Örgütsüz ve güvencesiz olmalarından kaynaklı düşük ücretle günde 10-12 saat arasında çalışmak zorunda bırakılan tarım işçileri için kapsamlı bir yasal düzenleme şarttır” dedi.