Urfalı mevsimlik tarım işçileri Ankara’daki soğan tarlalarında çalışmaya devam ediyor. Tarım işçisi çocuklar “Hasat devam etmese Urfa’ya dönüp okula gidecektik ama geçinebilmek için çalışmak zorundayız” diyor

Tarım işçisi çocuklar okullarına dönemedi

Dilek Yeğin

Urfa’nın Siverek ilçesinden gelen 250 tarım işçisi, çocuklarıyla beraber Ankara’daki tarlalarda ter dökmeye devam ediyor. İşçiler kötü şartlarda yaşadıklarını, barınma, temiz su, yemek gibi ihtiyaçlarını işverenlerinin değil kendilerinin karşıladığını anlatıyor. Sabahları soğanları topraktan söken işçiler, kalan kökleri makasla kesip soğanları boyutlarına göre çuvallara koyuyor ve çuvalın ağzını iple bağlıyor. Urfalı tarım işçileri günün sonunda çuval başına yedi lira ücret alıyor. Uzun ve zahmetli işlerinin karşılığındaki ücretlerini alma konusunda da sıkıntı yaşayan işçiler, geçen yıl fiyatları çok yükseldiği için herkesin soğan ektiğini ancak bu yılki hava koşullarından dolayı hasadın verimsiz geçtiğini söylüyor.


DÖRT AY OKULA GİDEMİYORLAR

Geçinebilmek için Urfa’da iş bulamayan aileler gelirlerini artırabilmek için tüm aile üyeleriyle beraber çalışıyor, dolayısıyla çocukların emeği önemli bir yer tutuyor. Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinin Hamzalı Köyü’ndeki tarlada çoğu ilköğretim çağında olan 150 çocuk işçi çalışıyor. 15 Nisan’da okulu bırakıp aileleriyle Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki tarlalarda çalışmaya başlayan çocuklar üç hafta daha okula gitmeyerek tarlada çalışacak. Üç aydır burada çalıştıklarını söyleyen çocuklar okula gidememekten şikayetçi. Çocuklar, “Burada hasat devam etmese Urfa’ya dönüp okula gidecektik ama geçinebilmek için çalışmaya devam etmemiz lazım” diyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın mevsimlik tarım işçisi çocuklar için hazırladığı ve yıllardır gündemde olan ‘mobil okul’ projesi konusunda ise hâlâ bir gelişme yok.

Tarlada çalışan çocuklar arasında liseye gidenler daha az. Lise son sınıfa giden çocukların bazıları üniversite sınavına gireceği için Urfa’ya dönmüş, bazıları başka işler bulmuş. Okulu bırakıp evlenenler ya da tarlada çalışmaya devam edenler de var. Beşinci sınıfa giden Süreyya, ablası liseye başladıktan sonra babasının ne tarlada çalışmasına ne de okula gitmesine izin verdiğini söylüyor. “Ablam evlenene kadar başka bir işte çalışacak, bizimle gelmedi” diyen Süreyya okulundan ayrılmak istemediğini anlattı.

KADINLARIN YÜKÜ DAHA AĞIR

Kadınların yükü ise sadece tarlada çalışarak bitmiyor. Akşamları yemek yapma, çadır temizliği, ateş yakma gibi işleri de yapan kadınların kendilerine ayırabilecekleri zaman neredeyse hiç yok. Çok daha uzun süre çalışan kadınlara sadece uyku saatleri kalıyor.

‘5 YAŞINDAKİ ÇOCUL BİLE ÇALIŞIYOR’

Tarım-Orman İş Sendikası’nın organize ettiği dayanışma ziyaretine CHP Bursa milletvekili Orhan Sarıbal ve CHP Kadın Kolları üyeleri de katıldı. Çocuklara kırtasiye yardımı dağıtıldı.

Tarım-Orman İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, “Okul sırasında olması gereken çocuklar yaşamlarını sürdürebilmek için tarlada olmak zorunda. Beş yaşındaki çocuk dahi burada çalışıyor” diyerek çocukların yaklaşık dört ay boyunca okula gidemediğini söyledi.

Mobil okul, sosyal güvence ve insani koşullardaki çadırların kurulması sözlerinin yerine getirilmediğini hatırlatan Durmuş, işlendirmenin İŞKUR aracılığıyla yapılmasına iktidarın tamamen karşı çıktığını anlattı.

***

Çocuk işçilerin çoğu tarımda

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) geçtiğimiz Nisan ayında yayımladığı Çocuk İşçiliği Küresel Tahminler Raporu’na göre dünyadaki 152 milyon çocuk işçinin en çok çalıştığı sektör yüzde 70.9 oranla tarım. Türkiye’de de benzer bir durum yaşanıyor.