Tarım işçisinin temel sorunu: Barınma, beslenme, sağlık

BirGün/EGE

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Menderes’te çalışan mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına dikkat çeken rapor hazırlayarak tarım işçilerinin yaşam koşullarının yükseltilmesi için acilen adım atılmasını gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, SES İzmir Şubesi, Menderes Belediyesi Meclis üyelerinin de katılımıyla Menderes’te çalışan mevsimlik tarım işçilerini ziyaret ederek işçilerin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin rapor hazırladı. Raporu basın açıklamasıyla duyuran İHD İzmir Şubesi Başkanı avukat Zafer İncin, aileleriyle birlikte göç ederek tarım işkolunda çalışan işçilerin çalışma, yaşam ve ekonomik koşullarına dikkat çekti.

ÇOCUKLAR EĞİTİMSİZ

İncin, “Düşük ücret, barınma koşullarının elverişsiz oluşu, beslenme, güvenlik, sağlık, çocukların eğitimi, temizlik, ulaşım konularındaki yetersizlikler bu sorunların başında gelmektedir” dedi.İncin sözlerine şöyle devam etti:

“Mevsimlik tarım işçileri ailelerinin tüm üyeleriyle birlikte, uzun saatler düşük ücretlerle çalışmaktadır. Mevsimlik işçilerin sigorta sorunları olması nedeniyle emeklilik şansları da bulunmamaktadır. Sigortasız olmaları sağlık sorunlarının çözümünü karşılayamamaktadır.” Çocuk işçilerin yaşadığı sorunlara da değinen İncin, “Okul çağındaki çocukların hiçbiri salgın döneminde uzaktan eğitime erişememiş, EBA ve tablet yüzü görememişler, eğitime erişim hakkı karşılığını bulamamıştır. Mevsimlik gezici tarım işçisi ailelerde çocuk emeğinin kullanımının arttığı 12 yaş civarında okul terk oranlarının artışı birçok araştırmanın tespitidir. Ayrıca, okula giden sayılı çocuğun çoğunluğunun erkek çocuk olması da bir diğer önemli bulgudur. Salgın ile uzaktan eğitime geçiş ve okulların kapalı kalma süresinin uzaması zaten okula gitmeyen bu çocukların eğitimden tamamen kopması, çocuk işçiliğine kayması ve eğitime verilen değerin daha da düşmesine neden olacaktır” ifadelerini kullandı. İncin son olarak şunları söyledi: “Acilen okul çağındaki çocukların eğitim erişim hakkı kapsamında okula gitmeleri sağlanmalıdır. Tarım işçilerinin sağlıklı barınaklarda kalması için önlemler alınmalıdır. Temiz su ihtiyaçları karşılanmalıdır. Mevsimlik tarım işçileri sağlık taramasından geçirilmelidir. Türkiye’de mevsimlik tarım işçilerine yönelik yasal mevzuatta boşluklar bulunmaktadır. Çeşitli hukuki düzenlemelerde mevsimlik tarım işçilerine değinilmiş olsa da doğrudan onları ilgilendiren kapsamlı bir çerçeve yasa henüz çıkarılmamıştır, diğer yandan mevsimlik tarım işçilerini içeren mevcut hukuki düzenlemeler de çalışanların büyük oranda kayıt dışı olmaları nedeniyle zorlukla uygulanmaktadır.”