CHP’li Aygun, yerli üreticinin borcu nedeniyle hapse girmesine karşın AKP’nin yurtdışından et ithal etmesini eleştirdi, AKP’li Kılıç yanıt verdi: “Yetkiyi aldık ama ithalat yapmıyoruz”.

Tarım Komisyonu’nda ithal et tartışması

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Yeni yasama yılının başlamasıyla uzun bir aradan sonra ilk kez toplanan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda, Sırbistan’dan yapılan gıda ve et ithalatı konusunda tartışmalar yaşandı. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, borcunu ödeyemeyen çiftçilerin icralık olduktan sonra cezaevine girmeye başladığını, buna karşılık yerli üreticinin desteklenmediğini ve ithalatın sürdüğünü vurguladı.

Yozgat’ta Ali İhsan Yılmaz adlı üreticinin 12 bin TL tutarındaki borcunu ödeyemediği için cezaevinde olduğuna dikkat çeken Aygun, “Çiftçimiz cezaevinde. Siz ise sıfır gümrükle Sırbistan’dan et ithal ediyorsunuz. Bizim Et ve Süt Kurumu’nun stokları şu anda et ile doldu. Hayvanlarını kestiren çiftçimize 3 aydır ödeme yapmadınız” dedi.

VERGİ KAÇIRANA KAPI AÇIK

Komisyon toplantısı sırasında iktidara yönelik çeşitli eleştiriler sıralayan CHP’li Aygun, “Üreteni içeri tıkıyoruz ama vergi kaçırana, ülkesine sövene, Türkiye’nin kaymağını yiyenlere kapı açıyor, onların borçlarını hafifletiyoruz. Cezaevine giren Ali İhsan Yılmaz çiftçimizin tarladaki şeker pancarını kim kaldıracak? Bizim desteklememiz gereken Yozgat Yerköylü Ali İhsan Yılmaz’lar” ifadelerini kullandı.

TİGEM’DEKİ İMAMLAR

CHP’i Aygun, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın et ithalatını da başarılı bir şekilde gerçekleştiremediğini de belirterek, 21 günlük karantina süresi beklenmeden yurda sokulan hayvanların kesildiğini ve halka yedirildiğini kaydetti. Sayıştay raporlarına göre, Bakanlık tarafından ithaline izin verilmeyen hayvan ırklarının Romanya’dan Türkiye’ye sokulduğuna dikkat çeken Aygun, “Burası Patagonya Cumhuriyeti mi? Bu işin sorumluları kim? Nasıl izin veriliyor?” diye sordu.

Geçen yıl Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 10 milyon lira kâr elde ettiğini söylediği Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) 7,5 milyon lira zarar ettiğinin ortaya çıktığını anımsatan Aygun, “TİGEM’e imamları, müftüleri alacağınıza, ziraat mühendisi, gıda mühendisi, veteriner alın. Böylece tehlikeli hayvan ithalatını engellerdiniz” diye konuştu.

‘YETKİ ALDIK, KULLANMADIK’

Aygun’un eleştirilerine yanıt veren Komisyon Başkanı AKP’li Yunus Kılıç ise ithalatın olmayacağını iddia etti. Kılıç, “Biz yetkiyi aldık ama kullanmadık. Size söz veriyorum, ülkemizde bu kadar et stoku varken ithalat yapılırsa basının karşısına birlikte çıkalım” diye konuştu.

AŞIDA SABOTAJ İDDİASI

Sayıştay Raporu’na da yansıyan hayvan aşılarının bozulması konusunda da konuşan Kılıç, sabotaj ihtimalini ileri sürdü. Kılıç, “Bir dönem elektrik kesintisi oldu. Şap Enstitüsü’nde, aşıların korunduğu ve yedeklendiği sistemler var. Sabotaj mı oldu diye konu yargıda araştırılıyor. Ama büyük bir zayiat olmadı” görüşlerini savundu.