Tarım Kredi’yi ticari işletme yaptılar
Fotoğraf: AA

Asena TUNCA

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla, Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde 30’un üzerinde ürüne indirim yapılacağını duyan yurttaşlar önceki gün reyonlarda hayal kırıklığıyla karşılaştı.

İndirim nedeniyle sabah erken saatlerde marketlere giden yurttaşlar, fiyatların hafta sonu ile aynı olduğunu bir iki üründe cüzi oranlarda indirim yapıldığını gördü.

HERKES AYNI ŞEYİ ALDI

Marketten makarna, patates ve ayçiçek yağı alan tüketici dünde onu da bulamadı. 5 litresi 158 liradan satılan ayçiçek yağının fiyatı sadece 146,90 liraya düşmesine rağmen raflarda kalmadı. Tarım Kredi Kooperatifi marketinde çalışanı ise “Poşetler doluydu ama herkes aynı şeyi aldı. Ayçiçek yağı stokları tükendi, fiyatı değişmeyen diğer ürünlere pek talep olmadı” diye konuştu. Yurttaşlardan ve muhalefetten indirim fiyaskosuna tepkiler devam ederken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer fiyaskoyu BirGün’e değerlendirdi.

“Siyasi iktidar Aralık’ta enflasyonu düşüreceğini açıklamıştı. Herhalde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eliyle uygulanmayan ama fiyatı düşürülmüş gösterilen ürünler üzerinden enflasyon hesabı yapacak” diyen Gürer, “Tarımda girdi fiyatları düşürülmeden ve tarladan rafa süreç planlanmadan fiyatlar düşmez” dedi.

İMAJ İŞE YARAMADI

Gürer, “AKP kooperatiflerin yapısını bozdu. Tarım Kredi Kooperatifleri de tanımladığımız gibi çiftçi kuruluşu olmaktan çıktı, ticari işletme haline getirildi. Tarım Kredi tanzim satış dönemlerinde zarara uğramıştı. Bu zarar vergi yoluyla yurttaştan alındı. Yurttaş dolaylı vergiyle ucuza aldığı ürünü daha pahalıya almış oldu. Bugün de ‘Tarım Kredi ucuz’ imajı yaratıldı. Ancak fiyatlar hala yüksek. Ucuz olan birkaç ürün de bulunamıyor” diye konuştu.

tarim-kredi-yi-ticari-isletme-yaptilar-1053103-1.

DÖRT ÜRÜNDE DÜŞÜK FİYAT

Hemen her köşe başında şubesi bulunan zincir marketler ile Tarım Kredi Marketlerinin fiyatlarını karşılaştırdık. Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde mercimek, nohut, sıvı yağ, süt, yumurta, pirinç gibi temel tüketim maddelerinin fiyatları ile zincir marketlerdeki fiyatların yalnızca birkaç TL fark ettiği hatta bazı ürünlerin fiyatının daha ucuz olduğu ortaya çıktı