Tarım politikalarına karşı ortak mücadele

BirGün ANKARA

AKP’nin hemen her alanda olduğu gibi tarım alanında da ülkeyi iflasın eşiğine sürüklediği tespiti ile yola çıkan çok sayıda sendika, dernek ve meslek odalarının da içerisinde yer aldığı Tarım Platformu’nu kurdu.

TMMOB Çevre, Gıda, Kimya, Ziraat Mühendisleri Odaları, DİSK Gıda Sanayi İşçileri Sendikası, KESK TARIMORKAM-SEN, Türkiye Ziraatçılar Derneği, Veteriner Hekimler Derneği ve çok sayıda meslek kuruluşu ile dernek, Ankara’da yaptıkları açıklamayla platformun kuruluşunu duyurdu. İktidarın yanlış politikalarının birlikte mücadeleyi zorunlu hale getirdiği ifade edilen açıklamada, 20 kuruluşun tarım politikalarının iyileştirilmesi için birlikte hareket edeceği vurgulandı.

ÜRETİCİ GÜÇSÜZLEŞTİRİLDİ

Neoliberal tarım politikaları sonucu piyasayı düzenleyen tarımsal KİT’lerin özelleştirildiği, kamu kurumlarının işlevsizleştirildiği, üretici kooperatiflerinin güçsüzleştirildiği, tarımsal desteklerin azaltıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Rusya-Ukrayna savaşının ülkemize etkileri, yapısal ve altyapısal sorunları çözülemeyen tarım sektörümüzü çok boyutlu yeni ve ciddi bir kriz ortamına sürükledi. Bu süreçte üretim ekonomisi yerine rant ve faiz ekonomisinde ısrar edilmesi, girdi ve ürünlerde dışa bağımlılığın kesintisiz sürdürülmesi sonucu üreticinin alandan çekilmesi hızlanırken sektör dışı piyasa aktörleri sektörü daha fazla etkiler hale geldi, kronikleşen gıda enflasyonu tüketicinin yeterli gıdaya ulaşmasını engelledi.”

ORTAK MÜCADELE

“Bizler, tarım, gıda, hayvancılık, orman ve çevre alanında faaliyet yürüten meslek ve emek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, tüketici örgütleri olarak ülkemizin tarım politikalarının hayati önem arz ettiğini, tarım ve gıda sektörlerinin kamu yararını ve toplum çıkarını esas alarak ekolojiye duyarlı ve halkın refahına dayalı olması gerektiği düşüncesiyle ‘Tarım Platformu’ oluşturmuş bulunmaktayız. Ortak mücadele yürütmek amacıyla kurduğumuz Tarım Platformu bileşenleri olarak, ülke düzeyinde eşzamanlı etkinliklerle sesimizi daha gür duyurmayı ve doğru tarım politikalarının yaşama geçirilmesini amaçlıyoruz. Bizler, Tarım Platformu bileşenleri olarak yaşanan yakıcı ve yıkıcı sorunların çözümü için bilimsel veriler doğrultusunda mücadele, toplumsal mücadele, hukuk mücadelesi ile birlikte, hep beraber ortak mücadele kararlığımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz."