Tarım santrala terk edildi

Gökay BAŞCAN

Samsun’un Çarşamba ilçesinde kurulmak istenen biyokütle enerji santralına karşı mücadele sürüyor. Biyokütle enerji santralını kapsayan imar planlarının Çarşamba Belediyesi tarafından onaylanmasına tepki gösteren bölge halkı, belediye binasının önüne siyah çelenk bıraktı.

Çelenk bırakma öncesi Çarşamba Çevre ve Çiftliler Derneği’nden yapılan açıklamada, “İzinsiz kümes yapsa vatandaşının başına dikilen belediye, sermaye söz konusu olunca her türlü kolaylığı göstermiştir. Burada üretilen ürünler satın alma gücü giderek düşen halkımızın da ucuz sebze ve meyveye erişebileceği yegane kaynaklardan biridir. Son yıllarda tüm dünyayı etkilemeye başlayan küresel iklim değişikliğinden Yeşilırmak sayesinde belki de en az etkilenecek ovalardandır” denildi.


BirGün’e konuşan Samsun Çevre Platformu Sözcüsü ve Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, Çarşamba Ovası’nın korunarak gelecek nesillere bırakılmasının gıda güvenliği açısından hayati önemde olduğuna dikkat çekti.

3 KAT DAHA FAZLA PARA ÖDENECEK

Biyokütle santrallarına Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında en üst meblağdan teşvik verildiğini ifade eden Özdağ şöyle konuştu: Şirket, piyasanın tam 3 katına yüzde 100 alım garantisi ile devlete elektirk satacak. Yani bizim vergilerimizi toplayan devlet, piyasanın tam üç katı bedel ödeyerek elektrik satın alarak, ovamızı kirleten şirketi ödüllendirecek. Şirket yılda 28-30 Milyon dolar para kazanacak.”

Bölge halkından Kadir Aca ise “Ben burada doğdum. Ailem burada. Çocuklarım burada doğdu. Bizim evimiz Çarşamba Ovası… Biz zehirlenmek istemiyoruz. Temiz yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

SOL Parti Çarşamba İlçe Başkanı Gökhan Törener de konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: “İlimizin her yanında bir çevre talanı var. Bu şehri yöneten atanmış ve seçilmişler ya sessiz kalıyorlar ya da rantçıları savunarak halkın karşısına çıkıyorlar. Her yer rant kapısı her yer talan Çarşamba Sol Parti ilçe örgütü olarak Çarşamba BES davasında da halkla beraber mücadelemizi sürdüreceğiz.”